Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Forumul Economic de la Davos: Globalizare versus Populism

davos.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Cea de-a 47 ediție a Forumului Economic Mondial începe marți, la Davos, cu o participare record, dar și în absența unor lideri de prim rang. Până pe 20 ianuarie în mica localitate elvețiană vor fi, printre alții, președintele chinez (pentru prima oară în istorie), directorii generali ai peste o mie de companii sau vicepreședintele american Joe Biden, aflat la final de mandat. Lipsește însă Donald Trump, a cărui învestire va avea loc pe 20 ianuarie.

Confruntat cu o provocare tot mai mare din partea vocilor care resping globalizarea și cu ascensiunea populismului, președintele fondator al  Forumului, Klaus Schwab, spune, pentru Bloomberg, că lumea actuală e deja interconectată  și interdependentă. Evoluțiile recente din Statele Unite și din alte țări ar putea aduce modificarea unor abordări, dar nu vor frâna globalizarea, crede Klaus Schwab:"Mai întâi de toate, trebuie să aflăm cu exactitate care vor fi politicile Statelor Unite. Peste toate, cred însă că trăim într-o comunitate globală, în care actorii sunt interconectați și depind unii de ceilalți. Așa că nu vom renunța la proiectul globalizării. Va trebui să avem poate mai mult în atenție un mod mai echitabil  de a face comeț global. Haideți mai întâi să așteptăm rezultatele schimbărilor pe care le-am văzut recent, nu numai în Statele Unite, ci și în Marea Britanie și în alte țări. Noi mereu am militat pentru dezvoltare economică dublată de responsabilitate socială. Nu are trebui să existe categorii de populație excluse. Așa că, într-un fel, împărtășim o parte din argumentele pentru care a fost ales Donald Trump."

De la Davos vor absenta, anul acesta și voci  importante care susțin multiculturalismul, precum președintele francez Francois Hollande sau cancelarul german Angela Merkel.
Brexitul, evoluția economică a Chinei, stagnarea piețelor emergente și noile tehnologii sunt temele principale ale Davos 2017. Tema generică a conferinței este  "A patra revoluție industrială".