Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prevenţia, legea care stabileşte noi reguli între fisc şi firme

Ideea de a promova o lege a prevenţiei pentru companii în faţa sancţiunilor aplicate de fisc a reuşit să aducă un val de entuziasm în mediul de afaceri românesc. Conform viitoarelor prevederi ale legii, fiscul nu va putea sancţiona o companie fără ca, în prealabil, să îi ofere o perioadă în care să poată rectifica neregulile constatate de inspectorii fiscali.

Este foarte probabil ca aşteptările de la acest proiect de lege să fie prea mari. Este posibil ca unii să îşi închipuie că o dată cu apariţia legii fiscul va deveni un fel de consultant fiscal care în loc să amendeze va da sfaturi comercianţilor. Realitatea este diferită.

La sfârşitul săptămânii trecute, au apărut primele informaţii mai concrete legate de construcţia noii legi a prevenţiei. Astfel, se pleacă, într-adevăr, de la ideea că fiscul trebuie să aibă un rol de educare şi prevenire a greşelilor şi nu unul corectitiv. Teoretic, niciun agent economic nu va mai putea fi sancţionat înainte de a fi îndrumat.

Trebuie spus că ideea ca fiscul să aibă şi un mai pronunţat rol de îndrumare în relaţia cu contribuabilii este veche în rândul mediului de afaceri. Uneori, aşteptările au fost prea mari, în sensul că administratorii companiilor şi-ar dori ca inspectorii fiscali să acţioneze precum consultanţi. Ceea ce practic este imposibil. La fel de adevărat este că până acum dialogul instituţional dintre companii şi fisc s-a desfăşurat după reguli extrem de rigide. Adică, reprezentanţii firmelor adresau întrebări către fisc, pe cale legală, iar răspunsurile primite erau invariabil seci, prin citarea câtorva paragrafe ale legii. Răspunsuri care nu lămureau cu nimic cazul pus în discuţie.

Proiectul legii prevenţiei are o sferă limitată de aplicare şi anume contravenţiile. Este logic să se întâmple aşa, pentru că ar fi fost imposibil ca societăţile comerciale sau administratorii companiilor la care se constată o infracţiune de tipul evaziunii fiscale să fie lăsaţi o săptămână să îşi pună în ordine lucrurile sau pur şi simplu să se facă nevăzuţi.

Contravenţiile fiscale se referă la neîndeplinirea termenului stabilit de lege privind obligaţiile de declarare. De asemenea, mai sunt considerate contravenţii nerespectarea obligaţiilor de a prezenta inspectorilor fiscali datele arhivate în format electronic sau dosarul preţurilor de transfer.

Legea prevenţiei va aduce următorul mecanism: un inspector fiscal constată contravenţia; întocmeşte un proces-verbal de constatare, dar şi un plan de conformare, de remediere a problemelor constatate, şi un termen de cel puţin şapte zile până la care trebuie rezolvate abaterile de la lege. După data înscrisă în procesul-verbal, fiscul poate relua controlul şi dacă nu s-au remediat contravenţiile constatate se aplică amenda. Trebuie precizat că un contribuabil poate beneficia de măsurile de prevenţie, pentru fiecare contravenţie, o singură dată pentru o perioadă de cinci ani.

Şi acum fiscul are posibilitatea de a conveni cu adminstratorii companiilor un plan de conformare, pe baza unor instrucţiuni interne ale agenţiei fiscale. Regula nu a funcţionat pe scară largă. Pe de o parte, pentru că se puteau ridica suspiciuni că ar fi existat o înţelegere între inspectorii fiscali şi oamenii din companie. Pe de altă parte, de ani de zile, inspectorii ANAF s-au aflat într-un galop nebun pentru a strânge bani la buget. Conform unor informaţii neoficiale, există chiar planuri de amenzi pentru inspectorii fiscali. În această situaţie, inspectorii au preferat să aplice amenzi fără a mai încerca să facă înţelegeri de remediere a contravenţiilor constatate.

Interesant este că în rândul sancţiunilor contravenţionale intră alături de clasica amendă şi blocarea contului bancar, suspendarea sau anularea avizului de funcţionare sau închiderea unităţii. Prin această lege măcar aceste sancţiuni nu vor mai putea fi aplicate peste noapte. În rest, vom vedea cum se va aplica legea şi ce portiţe vor găsi intreprinzătorii şi inspectorii fiscali pentru a face slalom printre prevederile legale.