Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit dur: UE vs. Marea Britanie

theresa.jpg

Premierul britanic Theresa May a venit cu clarificări în privința Brexit
Image source: 
REUTERS/Leon Neal

Theresa May face un pas înainte. Premierul britanic, în discursul mult-aşteptat de ieri, de la Londra, nu a adus cele mai bune veşti, dar măcar a venit cu clarificări. De altfel, pieţele financiare au reacţionat rapid lira sterlină crescând în raport de euro şi de dolar. Premierul britanic nu a adus cele mai bune veşti, pentru că încă mai existau speranţe că procesul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi amânat sau nu se va derula. Nu se va întâmpla aşa, iar discursul de ieri clarifică un fapt: vom avea ceea ce media numeşte un “Brexit dur”. Acest termen se traduce prin faptul că relaţiile comerciale dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie vor suferi o schimbare radicală. Afirmaţiile doamnei Theresa May spun foarte clar: “Marea Britanie nu va mai face parte din piaţa unică”. Mai mult, britanicii vor ieşi şi din uniunea vamală.

În acest punct există o serie de nuanţe. Un studiu al companiei de consultanţă PricewaterhouseCoopers – Marea Britanie, realizat înainte de data referendumului, analizează scenariile comerciale ale Brexitului.

Unul din ele, către care se îndreaptă acum Uniunea Europeană şi Marea Britanie, conform chiar declaraţiilor premierului Theresa May, este cel privind încheierea unui acord de liber-schimb între cele două blocuri comerciale. De altfel, studiul arată că un astfel de acord de liber-schimb chiar dacă se va derula pe parcursul a cinci ani de zile este cel mai favorabil atât Uniunii Europene, cât şi britanicilor. Acordul de liber-schimb se va desfăşura după următorul scenariu. Se va aplica, iniţial, fără să impună bariere tarifare, adică taxe vamale, mărfurilor comercializate în cele două spaţii economice. În principiu, acest lucru este în interesul ambelor părţi.

Cele mai bune exemple în acest sens sunt industria auto şi cea aeronautică. În acest moment, subansamblele traversează de mai multe ori Canalul Mânecii pentru a deveni o piesă finită din una din aceste industrii. A introduce o taxă vamală ar însemna pierderi atât pentru companiile europene, cât şi pentru cele britanice.

Mai important, scenariul tratatului de liber-schimb pleacă de la ideea ca sectorul serviciilor să aibă acces pe piaţa unică europeană. Acest lucru este pur şi simplu esenţial pentru industria bancară britanică, o industrie care are nevoie ca de aer să îşi comercializeze produsele în întreaga Europă. Fără accesul liber la piaţa europeană, băncile britanice vor trebui să găsească soluţii care presupun costuri. Deci, accesul pe piaţa unică europeană a sistemului bancar britanic va fi un capitol de negociere fundamental pentru cei doi parteneri comerciali şi în special pentru City-ul londonez.

Dar, acordul de liber-schimb nu va exclude aplicarea unor bariere non-tarifare, de tipul contingenţelor, măsuri sanitare sau veterinare, condiţii de licenţiere sau condiţii de eliberare a dreptului la muncă. Deciziile se vor lua în funcţie de interesul părţilor şi de evoluţia schimburilor comerciale.

Cert este că procesul unui “Brexit dur” scapă Marea Britanie de contribuţiile la bugetul Uniunii Europene, oferă independenţa de a-şi negocia politica de imigrare şi presupune încheierea de noi acorduri comerciale cu toate economiile importante. De altfel, Theresa May a spus explicit ieri că mesajul cetăţenilor britanici la referendum a fost clar şi anume că “Brexitul va trebui să permită controlul numărului de cetăţeni europeni care vin în Marea Britanie”. Din acest motiv este mai mult ca sigur că britanicii vor negocia la sânge pe tema imigraţiei şi vor controla numărul de europeni care vor veni să muncească pe Insula. Iar acest lucru îi priveşte în mod direct pe români.

Ce câştigă Uniunea Europeană? Negocierile legate de Brexit vor trebui să găsească soluţii pentru ca firmele europene să nu piardă accesul pe piaţa britanică şi nici colaborările comerciale cu acestea. De asemenea, la nivel politic, procesul va fi complicat. Ideea este de a nu acorda Marii Britanii un statut extrem de favorabil pe piaţa europeană, pentru că astfel ar putea da apă la moară şi altor state europene să încerce acest tip de aventură.