Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salariul minim european, între utopie şi realitate

juncker.jpg

Președintele Comisie Europene, Jean Claude Juncker, pledează pentru introducerea unui "salariu social minim" mai întâi în zona euro, apoi în toate țările Uniunii Europene
Președintele Comisie Europene, Jean Claude Juncker, pledează pentru introducerea unui "salariu social minim" mai întâi în zona euro, apoi în toate țările Uniunii Europene
Image source: 
REUTERS/Francois Lenoir

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a înaintat o idee pe cât de simplă pe atât de complicată. Şi anume, spune şeful Comisiei Europene, „ar trebui să avem un salariu minim la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene”. De asemenea, Jean-Claude Juncker a vorbit şi despre necesitatea unei indemnizaţii minime de şomaj.

Trebuie să specificăm că declaraţiile au fost făcute cu ocazia unei conferinţe pe tema drepturilor sociale europene. Este bine de ştiut contextul pentru a înţelege că deocamdată salariul minim european nu este decât la nivel de deziderat. Şi este greu de spus dacă a fost doar o idee avansată într-o conferinţa sau este cu adevărat un proiect pe care Comisia Europeană şi preşedintele Comisiei chiar îl iau în serios.

De fapt, întrebarea este mai radicală şi ea se formulează în felul următor: este posibil ca Uniunea Europeană să aibă un salariu minim pentru toate statele? În acest moment, răspunsul este cu siguranţă negativ. Cel puţin la nivelul Uniunii Europene este practic imposibil de stabilit un salariu minim. Pentru că diferenţele de salariu, de nivel de trai precum şi de contribuţii sociale sunt atât de mari între statele Uniunii Europene încât face imposibil de crezut că se poate impune un standard la nivel european.

Doar dacă privim diferenţele de salarii dintre statele din Europa de Est şi cele din Europa de Vest vom înţelege motivul pentru care un salariu minim european va fi aproape imposibil de stabilit. În Bulgaria, salariul minim este de 185 euro, în România de 320 euro, în Cehia de 332 euro, în Polonia de 410 euro, în Spania de 757 euro, în Belgia de 1500 euro, iar în Luxemburg de 1.900 euro. Într-o asemenea diversitate, unde s-ar putea aşeza salariul minim la nivel european? Dacă se stabileşte la nivelul din Belgia, muncitorii români şi bulgari vor fi fericiţi să lucreze la acest salariu. Invers, un nivel al salariului minim din România ar fi ridicol pentru un angajat din Franţa sau Luxemburg.

Din acest motiv, preşedintele Comisiei Europene a precizat că un posibil astfel de proiect, respectiv salariul minim european, ar putea pleca de la nivelul statelor din zona euro. Indiscutabil, din acest punct de vedere proiectul ar putea să aibă mai mult succes pentru că statele zonei euro sunt mai apropiate, mai convergente. Cu toate acestea, sistemele de salarizare şi cele de taxare sunt diferite chiar între statele zonei euro. Unele economii au o taxare directă şi indirectă mai mică, dar acest nivel se compensează cu rate mai mari pentru contribuţiile pe muncă. Şi invers. Acest lucru duce la costuri diferite pentru plata aceluiaşi salariu.

De fapt, ideea introducerii unui salariu minim în Europa sau mai precis în zona euro este mai degrabă un simbol. Europa caută de zeci de ani să devină mai omogenă şi totuşi rămâne încă diferită. Cel mai clar exemplu este politica fiscală, gândită în Europa ca un atribut naţional al fiecărui stat. Ca atare fiscalitatea în economiile europene este diferită. Atât în ceea ce priveşte cota de impozitare, cât şi în ceea ce priveşte sistemul fiscal, în general. Acest lucru a dus la o adevărată concurenţă fiscală între statele europene sau chiar între cele din zona euro.

Până să se ajungă la un salariu minim european, Finlanda experimentează un model şi mai social: plăteşte un venit minim garantat pentru şomeri, indiferent dacă lucrează sau nu, dacă refuză sau nu un loc de muncă. Deocamdată, venitul minim garantat este doar un experiment.

În special după apariţia crizei s-a pus tot mai acut problema ca Europa să treacă la un sistem fiscal unitar. Criza a trecut, iar ideea a fost abandonată. Ea a fost înlocuită cu reguli privind impozitarea profitului la locul în care este realizat. Din punctul de vedere al consolidării pieţelor unice europene, salariul minim european este deocamdată doar un proiect. Un proiect care poate suna extrem de apetisant din punct de vedere social, dar care economic vorbind are, deocamdată, şanse de realizare extrem de mici.