Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Asistenții medicali din România nu mai sunt tentați de Marea Britanie

asistenti_medicali.jpg

Cadre medicale din România
Interesul cadrelor medicale din România de a lucra în Marea Britanie a scăzut simțitor în ultimele șase luni
Sursa imaginii: 
Cadre medicale din România

Numărul asistenților medicali din statele Uniunii Europene care vin să lucreze în Marea Britanie a scăcut cu 90% în cele șase luni de după referendumul din 23 iunie 2016 în care electoratul britanic a votat în favoarea ieșirii din UE. 

Dacă în luna iulie 2016 au fost înregistrați în Marea Britanie1304 asistenți medicali proveniți din statele membre UE, în luna decembrie a aceluiași an numărul lor scăzuse la 101.

Aceeași tendință de scădere drastică a constatat printre doritorii proveniți din România și Cristina Irimie, directoarea unei agenții de recrutare specializată în aducerea de care medicale în Regatul Unit. 

Cristina Irimie: Am spus încă din toamna anului trecut că numărul celor care doresc să vină să lucreze în Marea Britanie după referendum.

Acum am ajuns la un punct în care nu putem onora comenzi noi pe care le avem din Marea Britanie, deoarece apetitul asistenților medicali și al altor cadre medicale, dar și a îngrijitorilor de persoane în vârstă proveniți din România să se îndrepte spre Marea Britanie.

Este adevărat că această scădere bruscă este determinată totodată și de introducerea testului IELTS, pentru asistenții medicali care doresc să se înregistreze în Marea Britanie.

Angaatorii au venit însă cu tot felul de soluții în sprijinul potențialor angajați și cu toate acestea numărul doritorilor scade în continuare.

Lumea nu mai dorește să se relocalizeze datorită incertitudinii pe care Brexit-ul o aduce.

Întrebare: Ce este testul IELTS?

CI: Est vorba despre testul de limbă engleză. Se cere la acest test același nivel ca și pentru medici și este dificil pentru asistenții medicali să promoveze acest examen înainte ca ei să lucreze în sistemul din Marea Britanie.

Întrebare: Contează și faptul că lira sterlină s-a depreciat cam cu 20% în raport cu leul după referendumul din 23 iunie 2016?

CI: Absolut și asta se reflectă și în recrutarea de infirmeri, de exemplu. Dintr-o dată Marea Britanie a devenit o destinație care nu mai este așa de apetisantă pentru cei care doresc să lucreze în străinătate și ea se compară cu alte țări.

În timp ce aici lumea nu se simte binevenită, evident deprecierea lirei sterline aduce și o scădere a calității vieții unui nou migrant și atunci se uită la alte destinații care poate nu erau luate în calcul înainte.

Germania ca alternativă

Întrebare: Ai spus că oamenii nu se mai sit bineveniți. Ai constatat cumva o schimbare a atitudinii față de cei care vin aici să lucreze?

Cristina Irimie

CI: Cred că este foarte dificil să mai poți oferi încredere. Ceea ce putem face noi ca agenți de recrutare este să prezentăm candidatului o ofertă și să fim corecți în această ofertă.

Iar noi ne aflăm în incapacitatea de a oferi unele răspunsuri concrete de care solicitanții au nevoie.

Nu aș putea spune că există o ostilitate pe care o putem defini foarte clar, dar ostilitatea se simte în lipsa unor răspunsuri.

De exemplu, nu se garantează în niciun fel drepturile cetățenilor europeni care se află deja în Marea Britanie post Brexit.

Iar atunci când cei care se uită la Marea Britanie ca potențială destinație se întreabă dacă drepturile celor care sunt deja acolo nu sunt garantate în niciun fel, ce se va întâmpla cu ei care vin tocmai în cursul acestor procese aflate în curs de derulare?

Întrebare: Asta e la nivel general. Eu întrebam dacă la nivelul raportul inter-umane există o schimbarea a atitudinii față de cei care vin aici din Europa și din România?

CI: Există o îngreunare a procedurilor, o îngreunare procedurală. Există pași care durează mai mult, există o dificultate suplimentară în a deschide un cont bancar, durează mai mult să-ți obții Numărul de Asigurare Socială (NINO), durează mai mult să-ți obții cardul de rezidență.

Deci nu pot spune că la nivel uman se simte ostilitate, dar prin toate aceste proceduri complicate unii dintre cei care doresc să se relocalizeze se simt descurajați și nu reușesc prin întrebările e care le pun înainte să facă acest pas să obțină certitudinile pe care ei se pare că le caută.

Întrebare: Nu este paradoxal acest lucru, dat fiind că nevoia de cadre medicale în Regatul Unit este tot mai mare?

CI: Ba da, este paradoxal. Dacă nu uităm în trecut observăm un paradox între teorie și practică și cred că acum vom asista la un asemenea paradox.

La fel ca și angajatorii care-și doresc candidați din UE, este dificil să le explici cum se văd lucrurile din perspectiva candidatului și este dificil să-i faci să înțeleagă că nu se mai pot aștepta să recruteze dintr-o țară ca România și candidații să stea la coadă să se îngrămădească pentru aceste posturi.

Fac aici o comparație între Germania și Marea Britanie. Germania primește asistenți medicali pe care-i învață prin cursuri intensive limba germană, pe o prioadă tranzitorie, nivelul salariilo este același ca în Marea Britanie, dar nivelul chiriilor este consderabil mai mic decât cel de aici, deci există această alternativă.

Sunt țări din cadrul UE care vor folosi problemele cu care se confruntă Marea Britanie în avantajul lor. 

 
Ascultați interviul cu Cristina Irimie realizat de corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ