Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preţul energiei electrice explodează! Manipulare de piaţă sau creşterea consumului?

Preţul energiei electrice a crescut spectaculos. Concret, anul acesta, tariful energiei a crescut de aproape 10 ori. De la o medie a tarifului de 33 euro pentru un MWh, anul acesta preţul a ajuns să fluctueze între 300 şi 400 de euro pe Mwh.

Desigur, cea mai simplă explicaţie a creşterii preţului este cea a creşterii substanţiale a cererii. Este clar că vremea rece a majorat cererea de energie atât din partea consumatorilor casnici, cât şi de la companii. Dar, un salt atât de mare al preţului poate avea şi o explicaţie mai profundă decât cea vizibilă a creşterii cererii de curent electric.

Este vorba despre felul în care funcţionează piaţa energiei. În urmă cu câţiva ani, a început liberalizarea pieţei de energie electrică. Pentru companii, procesul a fost finalizat, pentru consumatorii casnici a fost amânat, fiind eşalonat în mai multe etape. Prin procesul de liberalizare, companiile au putut să îşi negocieze cu distribuitorii de energie cantităţile şi preţurile de furnizare pe o perioadă mai lungă de timp. Rezultatul a fost o scădere a preţului energiei, oarecum neaşteptat, dacă avem în vedere că la începutul procesului de liberalizare se anticipa o creştere a preţului. A fost exact invers, dar la scăderea preţului a contribuit şi situaţia economiei româneşti, adică scăderea consumului.

Cazul consumatorilor casnici este deosebit de cel al companiilor. Populaţia are un tarif controlat şi un coş de aprovizionare strict reglementat.

Dincolo, însă, de procesul de liberalizare, separat pentru firme şi pentru companii, la fel de important este felul în care funcţionează piaţa de energie. În primul rând, piaţa se bazează pe aşa-numitele contracte bilaterale. Adică, acele contracte încheiate între consumatori şi distribuitori sau intermediari, aşa-numiţii furnizori. Un instrument care a oferit predicitibilitate pieţei. Dar contractele bilaterale acoperă numai 50% din întregul consum. Restul cererii de energie este alimentat din piaţa spot, adică piaţa pentru ziua următoare. Piaţa spot are, în principiu, rolul de a completa cererile urgente de energie. Cu un amendament: piaţa pentru ziua următoare are o pondere prea mare, de aproximativ jumătate din totalul pieţei de energie.

Chiar acest lucru, respectiv funcţionarea pieţei, a fost punctul sensibil al acestui început de an. Trebuie spus că situaţia a fost una excepţională, prima de acest fel din România. Mecanismul a fost următorul. Cererea crescută de energie a crescut, iar preţurile au explodat. Efectele au fost devastatoare pentru unele companii. Astfel, un furnizor nu şi-a mai putut îndeplini clauzele din contractele bilaterale şi a intrat direct în insolvenţă. Alţi furnizori au refuzat pur şi simplu să mai onoreze contractele bilaterale încercând ca profite de moment şi de preţurile record.

Practic, piaţa a fost dată peste cap. Marea întrebare este dacă efectul de creştere a preţului vine de la creşterea cererii de energie sau este urmarea unei manipulări de piaţă? Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a declanşat o investigaţie privind evoluţia preţului. Instituţia este chiar cea mai îndreptăţită să facă o astfel de analiză întrucât este cea care reglementează şi controlează piaţa de energie.

Deocamdată, există indicii că unii dintre furnizori au părăsit contractele bilaterale şi s-au îndreptat speculativ către piaţa spot. Efectul a fost, în mod natural, că au contribuit şi mai mult la creşterea preţului. Desigur, nu rămâne decât să sperăm că investigaţia va lămuri dacă a fost un context de piaţă sau o manipulare a preţului. În fine, mai este o întrebare: cine va achita nota de plată suplimentară? În mod normal, companiile sunt aparate de contractele bilaterale, iar consumatorii casnici de preţul reglementat. În principiu, consumatorii nu ar trebui să plătească în plus. Doar că, totuşi, cineva a achitat deja un preţ de 10 ori mai mare decât în urmă cu câteva luni.