Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


AOAR: Concluzia este că nu-i bine, dar mediul de afaceri nu se poate opri

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Florin Jianu și-a anunțat demisia, în semn de protest față de modificarea, de către guvern, a actelor normative din Justiție. Florin Jianu spune că renunță la portofoliu pentru că așa îi dictează conștiința și face un apel ca gestul să nu fie folosit în scop propagandistic. Nu în ultimul rând, ministrul pentru mediul de afaceri și antreprenoriat precizează că a decis să plece  din guvern încă din seara în care guvernul a adoptat Ordonanțăa de Urgență de modificare a Codurilor Penale, dar a amânat decizia în spernața că executivul se va răzgândi. Este un accent în plus la situația complicată actuală, comentează, la RFI, Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România. 

Chiar și așa însă mediul de afaceri  are contracte semnate și nu se poate opri la fiecare hop. Orice guvern trebuie să se bazeze pe economie, iar demisia lui Florin Jianu este o chestiune punctuală, formală, care nu afectează fondul, spune Cristian Pârvan:

„Citeam un comentariu că Brexitul a fost asimilat de burse în trei zile, alegerea lui Trump în trei ore, dacă o aleg pe madam Le Pen în Franța, în trei secunde. Până la urmă mediul de afaceri își vede de treaba lui, că n-are ce să facă. Toate chestiile asateas intră în managementul de risc al afacerilor. Mediul de afaceri are contracte încheiate, semnate, trebuie să livreze. (...) Toate acestea însemană economie care funcționează, nu? Minisstrul Jianu n-a avut proiecte personale. Preluase proiectele din programul de guvernare. Concluzia este că nu e bine. Nu e bine, dar repet, mediul de afaceri are contracte, trebuie să livereze, trebuie să muncească. Nu poate să se oprească și să spună Vai, ce catastrofă!”

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană , AmCham (Camera de Comerț Americană în România) și oamenii de afaceri francezi și-au exprimat deja îngrijorarea profundă privind situația României și lupta anticorupție. Retrogradarea ratingului de țară și pierderea încrederii sunt principalele riscuri pe care le provoacă tulburările politice și sociale  - transmit investitorii străini.

 

 

Ascultă AICI interviul integral: