Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analiză Bloomberg: 5 riscuri majore pentru investitori

oameni_de_afaceri.jpg

Image source: 
pixabay.com

Investitorii se pun la adăpost şi iau în calcul eventuale urmări ale alegerilor din Germania, Franţa sau Olanda, dar ar putea să ignore alţi factori esenţiali care au potenţialul de a provoca turbulenţe pe pieţele de capital. Este concluzia unei analize făcute de mai multe companii financiare, citate de agenţia Bloomberg. Specialiştii au identificat cinci riscuri majore.

Experţii financiari de la companiile consultate de Bloomberg sunt de părere că alegerile în sine se vor dovedi a fi non-evenimente. Cel mai probabil, eventualele şocuri vor fi absorbite rapid, la fel cum a fost de pildă alegerea lui Donald Trump în Statele Unite sau votul pentru Brexit. În schimb, avertizează experţii, principalul risc este creat de declinul preţurilor titlurilor de stat. Investitorii sunt de părere că obligaţiunile nu prea mai au loc de creştere, dar, în schimb, e destul spaţiu pentru a plonja. Se pot pierde astfel sume uriaşe.

Al doilea risc major identificat de specialişti este aprecierea dolarului. Mai ales dacă va fi una bruscă. Mărfurile tranzacţionate în moneda americană vor fi, evident vizate, iar investitorii vor migra spre activele americane, în detrimentul pieţelor emergente.

Politicile preşedintelui Donald Trump ar constitui un risc direct, venit de la Washington. În egală măsură , evoluţia economiei Chinei creează un risc uriaş global. În toate analizele de specialitate se constată că încetinirea economiei chineze pune un stres uriaş pe pieţele financiare.

Nu în ultimul rând, revenind la Statele Unite, experţii consultaţi de Bloomberg identifică printre principalele riscuri politica Rezervei Federale. Creşterea inflaţiei ar putea face ca Fed să majoreze dobânzile în acelaşi ritm, periclitând o serie de active şi punând o frână creşterii economice.