Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Discuții pe buget; Comisia Europeană vede o creștere mai redusă decât guvernul

Bugetul de stat este proiectat plecând de la o creștere economică de 5,2 procente

Preşedintele Klaus Iohannis îi cheamă pe premierul Grindeanu şi pe ministrul de finanţe la o discuţie pe tema bugetului de stat. Discuția vine după ce Comisia Europeană a transmis că estimează o creștere economică de 4,4% în acest an, sub valoarea guvernului.

Legea bugetului de stat și cea a bugetului de asigurări sociale pentru acest an au fost trimise la Palatul Cotroceni pentru promulgare, numai că președintele Iohannis vrea mai întâi să discute cu cei răspunzători de aceste acte. De altfel, șeful statului a fost o voce critică în această chestiune, criticând între altele scăderea bugetelor alocate instituțiilor de securitate.

Cât privește bugetul de stat, să amintim că acesta este proiectat plecând de la o creștere economică de 5,2 procente, estimare considerată optimistă de către mediul de afaceri. Nici Comisia Europeană nu pare a împărtăși acest punct de vedere din moment ce, în cadrul previziunilor anunțate cu puțin timp în urmă, vorbește de o valoare de 4,4%, totuși în urcare de la 3,9 procente în toamnă.

De asemenea, Comisia crede că anul viitor creșterea economică va încetini la 3,7%. În ceea ce privește deficitul public, conform noilor estimări, Comisia anunță că acesta ar urma să ajungă la 3,6% din PIB în 2017, față de 3,2% cât estima în toamnă, pentru ca în 2018 să ajungă la 3,9% din PIB.

Pe acest fond au apărut și datele BNR, care transmite că România a încheiat anul trecut cu o datorie externă totală de 92,5 miliarde euro, în creştere cu 2,1 miliarde euro faţă de 2015. de asemenea, BNR anunță deficitul de cont curent a crescut de peste două ori în 2016, la 4,1 miliarde euro.

Contul curent al balanţei de plăţi s-a înrăutăţit semnificativ, mai susține BNR, în special ca urmare a adâncirii dezechilibrului comercial şi a creşterii puternice a dividendelor repatriate de firmele străine.

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la deficitul de cont curent este comerţul exterior, puternic deficitar.