Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statul are de primit 400 milioane euro de la Enel. Ce va face cu banii: investiții sau salarii?

sediu_enel_capitala.jpg

Sediul Enel de pe Bulevardul Ion Mihalache din Bucureşti
Sursa imaginii: 
RFI România

Statul român trebuie să încaseze 400 milioane de euro de la firma Enel. Suma este substanțială, dacă avem în vedere că va fi plătită pentru un pachet de acțiuni de numai 13,75%. Pentru a înțelege cât de bun este prețul, trebuie să spunem că la momentul privatizării, în anul 2007, Enel a cumpărat pachetul de 50% al companiei Electrica Muntenia Sud cu suma de 395 milioane euro. A urmat o majorare de capital, astfel că grupul european a ajuns să dețină 64% pentru suma de 425 milioane de euro.

Contractul de privatizare a stipulat clar că în cazul în care statul român dorește să își vândă participația pe care o mai deține, Enel să fie obligat să cumpere acel pachet de acțiuni. Ceea ce s-a întâmplat în anul 2014. Statul a decis să vândă acțiunile. Doar că suma de vânzare a pachetului de acțiuni de 13% a făcut obiectul unui litigiu între statul român și compania europeană. Enel a oferit 200 milioane de euro, iar statul a cerut 500 milioane euro. Curtea de Arbitraj de la Paris a decis că pachetul de acțiuni de 13,75% valorează 400 milioane euro printr-un proces care a început în anul 2014 și care s-a încheiat la începutul acestei săptămâni.

Culmea este că acești 400 milioane de euro ar putea fi un bun ajutor pentru bugetul de anul acesta. Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, demnitarul care a lansat procesul de la Paris, exulta ieri printr-o postare pe Facebook în care scria printre altele că „speră ca banii să fie folosiți pentru modernizarea sistemului energetic românesc”.

Lăsăm la o parte faptul că firmele cu capital de stat din sectorul energetic au bani cash în valoare de un miliard de euro pe care nu îi folosesc pentru investiții. Doar dacă privim nevoia de bani a bugetului și zonele către care sunt direcționate cheltuielile bugetare vom înțelege că sunt șanse extrem de mici ca suma pe care statul român o va încasa să ia drumul investițiilor în sectorul energetic. Deci, speranțele dlui Nicolescu sunt deșarte. Să ne mai aducem aminte că, în anul 2012, guvernul Ponta a primit o gură de oxigen prin vânzarea unor licențe de telefonie mobilă pentru care a încasat aproximativ 700 milioane de euro.

Problema este alta. După cum se știe România a vândut companii și licențe, a concesionat resurse naturale, a privatizat aproape întregul sistem bancar fără însă ca acești bani să aibă un impact vizibil în modernizarea economiei și a societății. Construcția autostrăzilor înaintează în ritm de melc, infrastructura de tehnologie bate pasul pe loc, iar cea a sistemului medical și cea din domeniul educației nu se dezvoltă.

Cu alte cuvinte, banii încasați de stat pentru vânzări de companii au fost risipiți. Pe ce? Cel mai vizibil, pe salariile bugetare și pe pensii. Ba chiar, România s-a și împrumutat pentru toate acestea. Iar în acest moment există politicieni care pledează pentru un deficit bugetar mare, cât mai mare, chiar peste 3% din PIB. Dar dacă un guvern își propune să aibă un deficit bugetar mare fără să fie construite autostrăzi sau fără să existe investiții publice semnificative, atunci nu are sens economic. Pentru că singurul efect nu este decât cel de creștere a datoriei publice.

Ideal ar fi ca suma de 400 milioane de euro care va fi plătită de compania Enel să ajungă la capitalizarea Fondului suveran de investiții care ar trebui să fie inființat și capitalizat, măcar parțial, anul acesta. Nevoia de bani a bugetului va face probabil ca banii să intre în malaxorul general al bugetului. Acolo unde se vor duce către cheltuielile curente.

Așadar, este important ca după ani de zile România să schimbe ceva din modul în care gestionează resursele financiare pe care le obține din vânzarea acțiunilor la societățile cu capital de stat sau din gestionarea rezervelor naturale. În sensul în care banii să se îndrepte, cu precădere, spre investiții. Este însă greu de crezut că acest lucru se va întâmpla anul acesta.