Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A fost sau nu ”gaură” în bugetul din 2016? Expert: Rectificarea lui Cioloș, iresponsabilă. Ce face PSD, la fel de greșit

ciolos.jpg

Premierul Dacian Cioloș e acuzat că a rectificat prea ”optimist” bugetul pe 2016
Premierul Dacian Cioloș e acuzat că a rectificat prea ”optimist” bugetul pe 2016

Comisiile reunite de buget finanţe din Parlament susțin că cele două rectificări bugetare făcute de Guvernul Cioloş în 2016 au fost greșite, Executivul fiind prea optimist atât la capitolul cheltuielilor, cât și la cel al veniturilor. Așa ar fi apărut ”gaura” din bugetul pe anul trecut, în legătură cu care fostul premier a fost chemat în Parlament să dea explicații. Dacian Cioloș se apără și spune că rectificările au fost în regulă. Care este adevărul? ”Rectificarea Guvernului Cioloș a fost complet iresponsabilă, iar ce face acum guvernarea PSD e la fel de greșit pentru că merge pe venituri ireale”, declară, la RFI, Sorin Pîslaru, redactor șef la Ziarul Financiar.

”Decizia corectă în cazul celor două rectificări bugetare făcute de Guvernul Cioloş în 2016 ar fi fost ajustarea negativă atât a veniturilor, cât şi a cheltuielilor bugetului general consolidat”, se arată în raportul comun al comisiilor reunite de buget finanţe din Parlament, obţinut de News.ro, cu privire la ancheta parlamentară pentru verificarea condiţiilor în care s-a realizat rectificarea bugetară din 2016. Totodată, raportul Curţii de Conturi arată că cele două rectificări bugetare au fost realizate într-o manieră optimistă, în condițiile în care gradul de realizare a veniturilor bugetare la momentul elaborării acestor acte normative înregistra valori cu circa 5% mai mici decât nivelul programat.

Ce a rezultat? ”În momentul în care estimezi (n.r. Guvernul Cioloș) 235 de miliarde de lei venituri, iar execuția a dat, până la urmă, doar 222 de miliarde, cu 14 miliarde de lei mai puțin, sunt niște semne de întrebare”, explică, la RFI, redactorul șef la Ziarul Financiar. Sorin Pîslaru spune că, în acest context, ”rectificarea Guvernului Cioloș a fost complet iresponsabilă, dar ce face acum guvernarea PSD e la fel de greșit pentru că merge pe venituri ireale”. Redactorul șef al Ziarului Financiar mai afirmă că, având în vedere cifrele de la buget, Cabinetul Grindeanu va face o rectificare bugetară după numai câteva luni de la începerea guvernării.

La rândul său, Dacian Cioloș contrazice raportul comisiilor de buget finanţe din Parlament și spune că rectificările sale au fost bazate pe cifre reale. ”Raportul comisiilor parlamentare de buget-finanţe privind bugetul pe anul 2016 şi rectificările făcute acestuia arată că obiectivul comisiilor a fost căutarea vinovăţiei fostului Executiv, iar raportul arată confuzii între componentele bugetului şi diversele categorii de venituri, confuzii care duc la concluzii eronate”, a susținut Dacian Cioloș, într-o conferință comună cu fostul ministru de Finanţe, Anca Dragu.

Interviul acordat RFI de Sorin Pîslaru, redactor șef la Ziarul Financiar:

Sorin Pîslaru: Execuția bugetară pe 2016 a fost foarte proastă. Veniturile la bugetul general consolidat au fost în scădere pentru prima dată în ultimii șapte, opt ani. De la criza din 2009 încoace, nu am mai avut venituri în scădere, de la an la an, la bugetul general consolidat.

Reporter: Cum ar fi explicația?

S.P: În primul rând, am avut scăderea TVA de la 24% la 20%. Banii strânși din TVA au scăzut. Nu au scăzut cu proporția exactă de patru din 24, dar au scăzut față de anii anteriori. Problema mare a fost că execuția a venit în 25 ianuarie. Scandalul a fost în prima săptămână din ianuarie, când erau doar niște estimări privind încasările pe tot anul. Lipseau datele din decembrie. Președintele PSD, Liviu Dragena, era nervos pentru că nu mai putea să pornească de la un anumit nivel al veniturilor pe care și-l estimase pe 2016, astfel încât, pe 2017 să meargă cu un nivel corespondent, în creștere, care să corespundă unui nivel al cheltuielilor. Aceste cheltuieli trebuie, la rândul lor, să răspundă promisiunilor pe care le-a făcut în programul de guvernare. Era o consecutivitate, ca o piramidă. Dacă dispare baza, automat, totul se năruie.

Rep: Există această gaură în buget despre care s-a tot vorbit?

S.P: În momentul în care estimezi 235 de miliarde de lei venituri, iar execuția a dat, până la urmă, doar 222 de miliarde, cu 14 miliarde de lei mai puțin, sunt niște semne de întrebare. Cum rectifici bugetul în luna noiembrie și estimezi o anumită sumă, când ești în scădere la zece luni și faci rectificare pozitivă, în sensul că se așteptau să recupereze tot ce nu au încasat? Pe fonduri europene încasaseră doar patru miliarde și au afirmat că vor lua 18 miliarde.

Rep: Așadar, putem spune că această rectificare a Guvernului Cioloș a fost puțin cam optimistă?

S.P: A fost complet iresponsabilă. Ar trebui să răspundă cineva din Ministerul Finanțelor. Din păcate, nici această comisie de buget - finanțe nu și-a făcut treaba. Am văzut doar niște vorbe. Nu contează că a venit PSD la guvernare și că înainte era un guvern tehnocrat. Putea să fie invers. Nu mai trebuie să acceptăm asemenea diferențe.

Rep: Trebuie să luăm în considerare și poziția fostului premier Dacian Cioloș...

S.P: Fostul premier a spus prima dată că veniturile nu au scăzut față de anul anterior. Realitatea arăta că scăzuseră.

Rep: Fostul premier susținea că obiectivul comisiilor parlamentare de buget – finanțe ar fi fost căutarea vinovăției fostului executiv, iar raportul ar arăta confuzii între componentele bugetului și diverse categorii de venituri. Aceste confuzii ar fi dus la concluzii eronate. Este incorectă această concluzie a fostului premier?

S.P: Ei se ascund după niște vorbe, iar la sfârșitul zilei ne trezim că vine FMI peste noi. Și cei de dinainte și cei de acum vor spune că nu este vina lor. Acum, PSD, în loc să întoarcă unele măsuri și să ajusteze bugetul pe măsura a ceea ce s-a încasat real anul trecut, merge în continuare cu niște venituri ireale de 253 de miliarde. Este vorba de 14% în plus față de realitatea execuției de anul trecut. 

Rep: Spuneți că se merge din greșeală în greșeală...

S.P: Exact. Cei de dinainte au greșit pentru că au umflat niște bugete cu două luni înainte de execuția finală, despre care știau clar că nu se vor face. Cei de acum, în loc să ajusteze și să întoarcă unele măsuri, precum scăderea TVA, merg până în ”buza” cheltuirii banilor, ca în 2010.

Rep: Cum estimați actuala construcție bugetară?

S.P: Cheia bugetului pe 2017 este inflația. Dacă vor avea loc creșteri de prețuri la bunurile de larg consum, poate să fie o ieșire pentru actuala construcție bugetară. Deficitul va arată și în funcție de rectificările care vor avea loc. Prevăd o rectificare în următoarele trei, patru luni.

Rep: Atât de discutabilă este actuala construcție bugetară, încât vedeți nevoia unei rectificări atât de repede?

S.P: Sigur că da. În luna ianuarie a fost rău. A fost și vremea și protestele, iar business-ul a mers prost. În zece zile vom vedea ce bani au fost strânși. O să vedeți că o să fie imediat rectificări. Este bine să fie. Nu putem merge prea multe luni cu bugete suprarealiste.

Ascultați interviul acordat RFI de Sorin Pîslaru, redactor șef la Ziarul Financiar:

 
Sorin Pîslaru, redactor șef la Ziarul Financiar, despre ”gaura” din bugetul pe 2016