Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Iohannis a promulgat bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale

iohannis_buget.jpg

Îngrijorarea este că fondurile efective destinate MApN vor scădea sub nivelul de 2% din PIB
Îngrijorarea este că fondurile efective destinate MApN vor scădea sub nivelul de 2% din PIB
Sursa imaginii: 
RFI

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a promulgat bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe anul 2017. El spune însă că bugetul este construit pe o supraapreciere a veniturilor şi a cerut guvernului să dea dovadă de responsabilitate.

Klaus Iohannis şi-a exprimat rezervele faţă de un buget cu venituri supraapreciate, vorbind de o ”abordarea hiperoptimistă” a bugetului. ”Este o creştere de 14% fără să fie vreo explicaţie cum se ajunge la această creştere fenomenală pentru bugetul general consolidat. Se confirmă că există prevăzute credite de angajament de o sumă nemaivăzută, de peste 50 de miliarde”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a explicat că decizia promulgării a fost luată pentru că România are nevoie de un buget aprobat.

”Am promulgat atât bugetul, cât şi bugetul asigurărilor sociale. Ţara are nevoie de buget şi guvernul care s-a angajat să execute acest buget are acum posibilitatea să dovedească cum va face acest lucru. Pentru Guvern am un mesaj simplu; în cursul acestui execiţiu bugetar cer trei lucruri: responsabilitate, responsabilitate, responsabilitate”, a spus şeful statului.

Premierul Sorin Grindeanu avertiza, în debutul şedinţei de Guvern, că, din cauza întârzierii promulgării bugetului pe 2017, măsurile din programul de guvernare sunt puse sub semnul întrebării, precizând că această întârziere ”se duce în lanţ” nu doar către ministere, ci şi către autorităţile judeţene şi autorităţile locale.

Poziţia preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la bugetul pe anul 2017 a fost determinată de perspectiva unei rectificări negative în vară din cauza cifrelor nerealiste, au declarat surse oficiale. Îngrijorarea vizează în special bugetul MApN destinat înzestrării, care ar putea fi diminuat cu aproximativ 3 miliarde de lei.

Astfel, banii ar urma să meargă către alţi ordonatori de credite, potrivit surselor citate. Îngrijorarea este că fondurile efective destinate MApN vor scădea sub nivelul de 2% din PIB, impus de angajamentele externe ale României şi asumat prin pactul politic pentru Apărare.

O problemă separată în bugetul pe 2017 se referă la amendamentul adus legii, prin care s-a încercat, la propunerea USR, eliminarea efectelor OUG 9/2017, care prevedea excepţii de la legea responsabilităţii fiscal-bugetare. Din punct de vedere juridic, acel amendament nu ar fi neapărat suficient pentru anularea efectelor OUG 9, ci ar fi fost necesară o ordonanţă de abrogare.

Nu în ultimul rând, potrivit surselor citate, sunt semne de întrebare cu privire la fondurile din credite de angajament, cifrele fiind foarte mari şi dând impresia unui ”buget paralel”.