Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Producătorii de combustibili, anchetați pentru prețurile ridicate. CC: ”Sunt pasibili de amenzi de sute de milioane de euro”

Prețul ridicat al combustibililor din ultimul an a atras atenția Consiliului Concurenţei. Instituția a declanşat o investigaţie, după ce preţurile carburanţilor în România au depăşit media Uniunii Europene în anul 2016. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, declară, la RFI, că investigația s-ar putea solda cu amenzi de ordinul sutelor de milioane de euro, dacă marile companii din piață au făcut înțelegeri anti-concurențiale asupra prețurilor.

Consiliul Concurenţei vrea să afle cum s-au format aceste preţuri ale combustibililor suspect de ridicate pentru România.

Preţurile în România fără taxe la benzină şi la motorină sunt mai mari decât în marea majoritate a ţărilor din UE, sunt peste media UE, ceea ce e un fenomen nou. Pentru că, tradiţional, în România, preţurile fără taxe erau puţin sub media Uniunii Europene”, a declarat preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

”Vârful a fost în primul trimestru al anului 2016. Acum suntem la un procent peste media UE, deci foarte aproape de media UE. Ceva s-a întâmplat la începutul anului trecut”, a menţionat Chiriţoiu.

Chirițoiu: Depistăm în continuare înțelegeri anticoncurențiale. Mă întreb și eu cum de amenzile nu îi descurajează

În acest an Consiliul Concurenţei anunță că va finaliza multe investigaţii importante din domenii variate.

”Va fi un an cu decizii semnificative. Mai multe investigaţii se vor finaliza în acest an decât anul trecut şi unele din ele vizează cazuri foarte mari”, a spus preşedintele autorităţii de concurenţă. ”Depistăm în continuare înțelegeri (n.r. anticoncurențiale) între companii și în alte domenii de activitate. Și mă întreb și eu - deși oamenii ăștia văd cât de multe companii sunt amendate și cât de mari sunt amenzile – cum de lucrul ăsta nu îi descurajează. Probabil că va trebui să continuăm să dăm amenzi foarte mari și probabil că mesajul va ajunge în toate industriile.

În ceea ce îi privește pe producătorii și comercianții de combustibili, Chirițoiu afirmă că, dacă vor fi găsiți vinovați, ei sunt pasibili de amenzi de ordinul sutelor de milioane de euro.

Ascultă interviul acordat RFI de preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu:

 
Interviul acordat RFI de preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu