Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Roboți, vi se pregătește ceva! Să plătiți impozite și să respectați legile

robot.jpg

Roboți, vi se pregătește ceva! Să plătiți impozite și să respectați legile.

Bill Gates, citat de revista MarketWatch, vrea ca roboții să plătească impozite. Desigur, la prima vedere propunerea este șocantă. Argumentele unuia din cei mai bogați oameni ai planetei în favoarea ideei sunt pragmatice: Bill Gates pleacă de la exemplul unei persoane care prestează o muncă în valoare de 50.000 de dolari, pentru care plătește impozit și ajunge la concluzia că roboții ar trebui să aibă același regim, fie direct, fie prin taxarea companiei.

Argumentul invers este acela că roboții pot fi priviți ca o investiție în tehnologie. Investiția nu este impozitată suplimentar, ci, dimpotrivă, beneficiază de facilități fiscale date de procesul de amortizare. După cum se poate vedea, punctele de vedere sunt complet diferite.

Tema este însă mai complicată. Pentru a avea o imagine asupra complexității temei trebuie spus că Parlamentul European a întocmit un raport referitor la introducerea unei legislații privind dezvoltarea roboticii și a inteligenței artificiale.

Astfel, raportul Parlamentului European alcătuit de eurodeputatul luxemburghez, doamna Mady Dalvaux pleacă de la o serie de evoluții concrete. Raportul constată că economia se află în pragul unei ere în care roboți, boți, androizi și alte întruchipări încă și mai sofisticate ale inteligenței artificiale (chiar așa sunt numite, întruchipări!) dezvoltă o adevărată revoluție industrială care va afecta toate straturile sociale.

Spre exemplu, în perioada 2010-2014, creșterea medie a vânzărilor de roboți a fost de 17% pe an, iar în anul 2014 saltul vânzărilor a fost cu 29%. Domeniile în care se utilizează cel mai mult robotica sunt industria de producere a pieselor pentru autovehicule și industria electrică și electronică. Încă o cifră: în ultimul deceniu, depunerile anuale de brevete de invenție pentru tehnologia robotică s-au triplat.

Este limpede că roboții vor aduce plusuri semnificative de productivitate și eficiență. Nu doar în industria auto sau în cea de telecomunicații, ci și domenii precum transporturi, agricultură, îngrijirea medicală sau educație. Dar, constată raportul Parlamentului European, introducerea roboticii aduce semne de întrebare privind ocuparea forței de muncă și implicit viabilitatea sistemelor de securitate socială. Și în acest punct ajungem la ceea ce spune Bill Gates, adică roboții să plătească și ei contribuții sociale.

Ca o pată de culoare, trebuie spus că autorii raportului iau în calcul că în următoarele decenii inteligența artificială să poată depăși capacitatea intelectuală umană. În contextul dat, Parlamentul European constată că state precum Japonia, China, Coreea de Sud sau Statele Unite ale Americii fac deja pași în ceea ce privește legislația privind robotica sau inteligența artificială.

Raportul are în vedere o serie de soluții care vor trebui urmate. În primul rând, există ideea introducerii unei asigurări de răspundere civilă pentru roboți, pe modelul celei pentru autovehicule. În al doilea rând, legislația va trebui să definească natura juridică a roboților, adică dacă sunt considerați persoane fizice, persoane juridice, animale, obiecte sau se creează o nouă categorie. În al treilea rând, raportul se întreabă cum vor răspunde pentru daune roboții sau proprietarii lor. În al patrulea rând, se propune construirea unui cod de conduită pentru cercetătorii și inginerii care lucrează în domeniul roboticii. De asemenea, se solicită crearea unei agenții europene pentru inteligența artificială pentru a reglementa, informa și sprijini statele europene și actorii publici relevanți din industrie.

În fine, raportul parlamentar constată că Europa s-ar putea confrunta, până în anul 2020, cu un deficit de până la 800.000 de specialiști în domeniul tehnologiei informației. Iar bomboana de pe tort este recomandarea să se ia în considerare introducerea unui venit minim universal.

Așadar, impactul roboților în economia viitorului este mai mult decât un subiect de dezbatere la o conferință precum cea de la Davos. Foarte curând, nu doar munca va fi pentru mașini, ci vom avea și legi pentru roboți.