Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lira sterlină, în scădere

Camera Lorzilor începe luni  analizarea în detaliu a proiectului de lege care o autorizează pe Theresa  May să declanşeze retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Între timp însă, lira sterlină scade pe fondul temerilor privind posibilitatea organizării unui nou referendum în Scoţia. Și tot din cauza Brexitului, BMW se gândește să construiască un model electric Mini în Germania în loc de Marea Britanie, informează publicaţia Handelsblatt, citată de Reuters.

Lira sterlină a scăzut luni cu până la 0,6% faţă valutele importante, după ce The Times a relatat că echipa premierului britanic Theresa May se pregăteşte pentru posibilitatea ca Scoţia să convoace în martie un nou referendum pentru independenţă, transmite Bloomberg.

Surse guvernamentale au declarat publicaţiei că May ar putea accepta un nou vot în Scoţia, cu condiţia ca acesta să aibă loc după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Scoţienii au votat în septembrie 2014 cu 55% la 45% în favoarea rămânerii în Marea Britanie.

”Dacă piaţa se gândeşte serios că poate avea loc un alt referendum pentru independenţă mult mai curând, aduceţi-vă aminte cât de puternic a scăzut lira la începutul lui septembrie 2014, înainte de referendumul anterior, această amintire face ca lira să fie vândută foarte uşor acum”, a declarat un bancher australian citat de Bloomberg.

O altă veste îngrijorătoare pentru britanici, pe fondul Brexitului vine de la BMW. Producutorul de mașini  BMW ar putea construi un modelul electric Mini în Germania în loc de Marea Britanie.

Compania ar putea transfera producţia la fabricile germane din Regensburg şi Leipzig, au declarat surse din cadrul BMW, citate de Reuters.

O altă opţiune ar putea fi ca automobilele Mini electrice să fie produse de contractorul Nedcar din Olanda.

BMW urmează să înceapă în această săptămână discuţiile cu guvernul britanic, iar o decizie ar urma să fie luată în a doua jumătate a anului.

Producătorul auto german a anunţat în octombrie că marca Mini va lansa un automobil electric în 2019.

Informatii despre BMW care reanalizează planurile de a construi modelul electric la fabrica deţinută în Oxford, Anglia, din cauza incertitudinilor legate de viitoare tarife, apărute după votul pentru ieşirea din Marea Britanie, au apărut inca din ianuariei.

1933