Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Schimbări majore în administrația locală și un duș rece de la Europa

Dintr-o pură întâmplare în ultimele zile au apărut o serie de studii, de analize și de schimbări instituționale care vizează localitățile sau regiunile în care trăim zi de zi. Astfel, un studiu realizat de producătorul de sisteme de navigație GPS Tom Tom a clasificat cele mai aglomerate orașe din lume. Bucureștiul se află în acest clasament pe un îngrijorător loc 5 în lume cu un indice de congestie de 50%, mai mare cu 7% față de anul 2015. Pe primul loc se află Mexico City, pe locul doi este Bangkok, iar pe locul al treilea pe acest podium al nervilor cetățenilor se află capitala Indoneziei, Jakarta.

Ieri, a fost dat publicității un studiu care analizează percepția pe care o au locuitorii din România asupra costului vieții din orașul și cartierul unde locuiesc. Studiul este realizat de storia.ro și compania de cercetare de piață D&D Research. Pe primele locuri, considerate ca orașe cu cel mai avantajos cost al vieții, sunt Brașov, Cluj-Napoca și Oradea. Bucureștiul este pe locul 9.

Există, așadar, o efervescență a analizelor care se referă la calitatea vieții în localități sau chiar în cartiere, adică mult mai aproape de cetățeni. Și pentru că studiile și analizele nu par a fi suficiente, primăria municipiului București a inițiat o reorganizare de proporții a serviciilor publice. La nivel vizibil, este vorba despre aprobarea de către Consiliul General a înființării a 19 societăți comerciale care vor fi controlate de către primarie. La nivel principial, avem de-a face cu o schimbare majoră instituțională în funcționarea serviciilor comunitare. Deja s-au făcut o serie de analize legate de modificările promovate de primarul general al Bucureștiului. S-a spus că în felul acesta banii publici se vor putea cheltui mai ușor, că funcționarii publici vor fi transformați în simplii salariați, iar transparența companiilor va scădea.

Există câteva semne de întrebare legate de restructurarea activității primăriei. Iată-le: în acest moment, multe dintre regiile care prestează servicii comunitare primesc subvenții din bugetul primăriei. Prin transformarea lor în societăți comerciale subvențiile nu vor fi considerate ajutoare de stat? Apoi, nu există nicio garanție că noul model de funcționare va fi mai eficient decât cel actual. În fine, centralizarea la maximum a activităților primăriei va diminua substanțial mediul concurențial și va duce la dispariția unor operatori eonomici privați. Din acest punct de vedere, Consiliul Concurenței va avea un cuvânt greu de spus.

La final, trebuie să amintim și raportul Comisiei Europene cu privire la competitivitatea regiunilor europene. Analiza este realizată o dată la trei ani și clasifică zonele europene în funcție de nivelul lor de competitivitate.
Înainte de a prezenta câteva repere ale clasamentului, este interesant să trecem în revistă indicatorii care sunt luați în calcul la realizarea indicelui de competitivitate.

Astfel, se pleacă de la corupție, calitatea și imparțialitatea actului de decizie, calitatea legilor, ușurința cu care se pot face afaceri sau stabilitatea politică. Se iau în calcul, de asemenea, și costurile legate de afaceri, prezența unor rețele de crimă organizată, dar și calitatea serviciului de poliție. Nu sunt uitați nici indicatorii macroeconomici clasici, precum deficitul bugetar sau inflația, dar și cei care privesc infrastructura: rețeaua de autostrăzi și de căi ferate și numărul de pasageri care au tranzitat aeroporturile. Indicatorii sunt completați de cei privind sănătatea populației și ai sistemului educațional. Piața muncii, indicele tehnologic și cel al inovării se adaugă la indicele regional privind competitivitatea.

Previzibil, regiunile de dezvoltare din România sunt pe ultimele locuri. Chiar și Bulgaria se află înaintea României cu aproape toate regiunile. La fel și Grecia.

La vârf, pe primele locuri se află două regiuni din Olanda, urmate de câteva landuri din Germania. Așadar, dincolo de schimbările improvizate pe care le fac administrațiile locale clasamentul european este neiertător pentru România.