Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O Europă cu două viteze și cinci scenarii

jean_claude_juncker1_20075500.jpg

Președintele Comisiei Eurpene Jean Claude Juncker a prezentat luni, 1 marte 2017, scenariile unei Europe post-Brexit
Președintele Comisiei Eurpene Jean Claude Juncker a prezentat luni, 1 marte 2017, scenariile unei Europe post-Brexit

Rareori se întâmplă ca un raport european să fie atât de echilibrat, aproape pesimist, precum Cartea albă privind viitorul Europei, prezentată ieri în fața Parlamentului European de Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene. 

De cele mai multe ori, analizele naționale sau europene pleacă la drum cu prezentarea cifrelor optimiste. Este o tehnică de marketing care a intrat deja în manualele de specialitate.

De această dată, beneficiile indiscutabile ale Uniunii Europene sunt trecute repede în revistă. Mult mai pregnante sunt problemele reale cu care se confruntă Europa. Realizările europene sunt că Uniunea a asigurat 70 de ani de pace durabilă, dar și faptul că în ultimii 25 de ani Uniunea Europeană și-a mărit de peste două ori dimensiunile geografice.

Documentul nu omite însă să treacă în revistă problemele cu care se va confrunta Uniunea. Europa este în scădere în raport cu populația globului (11% în 1960, 6% în 2015 și previziunea de 4% în anul 2060); puterea economică a Uniunii Europene se diminuează (PIB-ul Uniunii Europene era, în anul 2004, de 26% din cel mondil, în 2015, ponderea a scăzut la 22%, iar estimările arată că în anul 2030, PIB-ul european va ajunge la 20% din cel mondial); euro este o monedă globală, dar care pierde teren în fața altor valute; europenii vor fi, în anul 2030, cei mai bătrâni cetățeni din lume, în funcție de vârsta medie.

Nu este întâmplător faptul că pericolele sunt marcate atât de limpede. Mesajul este clar: Europa este în dificultate și trebuie să se schimbe. Nu este pentru prima dată când Uniunea Europeană se regăsește pe fondul crizelor sau al unor procese amânate sau anulate. Este clar că Europa este la răscruce, iar Comisia Europeană propune și câteva elemente de la care să plece această dezbatere complicată.

Astfel, Comisia Europeană avansează în Cartea Albă cinci scenarii privind evoluția Uniunii până în anul 2025.

Scenariul 1 este numit “Continuând pe același drum”. Acest scenariu merge pe ideea că Uniunea Europeană și cele 27 de state membre realizează împreună reformele. Uniunea se concentrează pe creșterea economică, a investițiilor și a locurilor de muncă. 
Se îmbunătățește funcționarea monedei euro și se consolidează investițiile în infrastructură digitală, de transport și energetică.

Scenariul 2: “Accent exclusiv pe piața unică”. În acest scenariu, Uniunea Europeană lasă la o parte obiectivele comune privind migrația, apărarea sau securitatea și se concentrează pe funcționarea pieței unice care devine principala rațiune de a există a Uniunii.

Scenariul 3 numit “Cei care doresc mai mult realizează mai mult”. În această variantă, se creează așa-numite “coaliții ale doritorilor” care colaborează în domenii diverse: apărare, securitate internă, impozitare comună sau rezolvarea problemelor sociale. Celelalte state membre au posibilitatea de a se alătura ulterior grupurilor care doresc mai mult. Acesta este scenariul cel mai apropiat de conceptul Europei cu două sau mai multe viteze.

Scenariul 4 numit “Mai puțin, dar mai eficient”. Această variantă presupune ca Uniunea celor 27 să își concentreze atenția și resursele limitate asupra unui număr restrâns de domenii, cum ar fi, de exemplu, comerțul, migrația, gestionarea frontierelor sau apărarea. Cu alte cuvinte, Europa este chemată în cadrul acestui scenariu să își aleagă prioritățile, un lucru deloc simplu.

În fine, scenariul nr. 5 este și cel mai generos și se numește “Mult mai mult, împreună“. Prin acest scenariu cooperarea între statele membre este mai aprofundată mai mult ca niciodată. Piețele se consolidează, există o coordonare a politicii fiscale, iar principalale politici sunt făcute în comun.

Așadar, zarurile au fost aruncate. Europa are pe masă toate variantele posibile de dezvoltare. Ca un copil care este pus să aleagă dintre obiectele înșirate în fața lui pentru a i se ghici viitorul, la fel și europenii sunt puși să aleagă soarta Europei pentru următorii 20 de ani. Să sperăm că o vor face responsabil și în cunoștință de cauză.