Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O firmă americană primește dreptul să caute petrol și gaze pe o treime din teritoriul R. Moldova. Ce găsește poate folosi timp de 45 de ani

Guvernul de la Chișinău a dat unei firme americane dreptul să caute petrol și gaze pe o treime din teritoriul Republicii Moldova

Acordul a fost semnat zilele trecute, informează Radio Chișinău.

Documentul parafat cu firma americana Frontera Resources prevede ca în cazul în care găsește  petrol si gaze naturale, investitorul va primi dreptul sa le exploateze timp de 45 de ani. 

Premierul Pavel Filip sustine ca astfel poate fi asigurată independența energetică a țării și vor fi create noi locuri de muncă. 

"Guvernul face eforturi pentru obținerea nu doar a securității energetice, dar și obținerea independenței energetice în anii următori, care să se reflecte în prețuri mai bune la energie, dar și la absența oricăror amestecuri geopolitice în Republica Moldova", a declarat Pavel Filip. 

Compania care urmează să caute zăcăminte naturale în Republica Moldova efectueaza astfel de lucrări de mai bine de 20 de ani, susține directorul executiv al firmei, Steve Nicandros. "Explorarea noastra este pentru următorii 5-10 ani și este axată să ajute Republica Moldova să devină independentă în producția de gaze naturale", a declarat Steve Nicandros.

Compania americană urmează să facă lucrări de explorare de la Ungheni până la Basarabeasca.