Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Românii vor plăti mai scump gazele naturale consumate acasă

gaze naturale 2.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Gazul natural vândut consumatorilor casnici va fi mai scump cu 5 - 6 procente de la 1 aprilie, anunță președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie.

Niculae Havrileț susține totuși că va exista o protecție pentru consumatorii casnici, care vor fi protejați pe parcusul anului de eventuale creșteri neașteptate de prețuri pe piața liberă.

Explicația scumpirii este că de la 1 aprilie începe procedura de liberalizare totală a pieței de gaze naturale din România, cu referire exactă către piață casnică. De la 1 aprilie nu va mai exista un preț reglementat pentru producția de gaze și vor rămâne reglementate doar celelalte elemente ale prețului final: tarifele de rețea, de furnizare și elementele care sunt considerate monopol naturale.

”În previziunea noastră, având în vedere evoluția prețurilor internaționale care sunt la același nivel sau foarte apropiat față de gazele din producția internă, considerăm o creștere de câțiva lei pe MWh, adică o creștere între 5 și 6% pe mia de metri cubi”, a precizat președintele ANRE.

El a subliniat că populația este protejată în fața unor fluctuații majore a prețurilor pe piața liberă, având în vedere metodologia stabilită de ANRE pentru achiziția gazelor destinate consumului casnic.

”ANRE a stabilit o metodologie potrivit căreia achiziția gazelor pentru populație să se facă pentru un an de zile pentru o perioadă de iarnă, respectiv octombrie — aprilie. Asta înseamnă că furnizorii care sunt atașați acestei pieței vor cumpăra gaze la prețul de acum pentru un an întreg. Aceasta înseamnă că consumatorul casnic este protejat împotriva unei creșteri neașteptate de preț”, a mai spus Havrileț.

Amintim că la mijlocul lunii februarie, directorul general al E.ON România declara că piața gazelor se va confrunta cu probleme serioase de la 1 aprilie dacă ANRE nu ia măsuri.

”În sectorul gazelor, vom înregistra probleme majore de la 1 aprilie. Dacă nu se va face nimic, presiunea pe prețul plătit de consumatorii finali va fi extrem de mare. Vorbim de creșteri de două cifre pentru consumatorii finali, dacă ANRE nu ia măsuri”, a spus șeful furnizorului de gaze.