
Economie
Explicațiile unui bancher pentru devalorizarea leului: Politici fiscale neacoperite, într-un context extern nefavorabil
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs de referinţă de 4,5456 lei/euro, în scădere cu 0,1% faţă de nivelul din şedinţa precedentă, după o revenire a leului începând cu miercuri după-amiază, pe fondul unor posibile marcări de profit în urma deprecierii abrupte înregistrate în urmă cu o zi, spun analişti citați de news.ro.
Miercuri, BNR afişase un curs record pentru ultimii patru ani, de 4,5512 lei/euro (nivel neatins din 7 iunie 2013).
Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a coborât de la 4,3105 lei la 4,3037 lei.
Totodată, cursul francului elveţian a scăzut la 4,2433 lei, de la 4,2541 lei.
Cauze atât interne cât și externe pentru deprecierea leului
În regiune, nu doar leul a pierdut în raport cu euro. Și zlotul şi forintul s-au devalorizat miercuri, pentru ca joi să stagneze. ”E un context defavorabil economiilor emergente, deci și României”, explică, la RFI, Radu Crăciun, director la BCR Pensii: ”În regiune, a fost o zi (n.r. miercuri) în care monedele naționale s-au devalorizat. Nici zlotul polonez, nici forintul nu au cunoscut o zi foarte fastă. E un context nefavorabil piețelor emergente, în care investitorii așteaptă ca încă de luna asta FED-ul (Rezerva Federală a SUA) probabil să crească dobânda de referință, ceea ce va face ca dobânzile în general pentru activele denominate în dolari să crească”.
Economistul BCR explică totodată că există și cauze interne pentru deprecierea leului: ”Există și o anumită nervozitate vizavi de execuția bugetului pe anul acesta. Politicile fiscale care nu sunt fundamentate crează un context care, la un moment dat, ar putea fi favorabil unor mișcări mai bruște pe piața”. Radu Crăciun subliniază că toate creșterile salariale anunțate de Guvern, la pachet cu creșterea salariului minim precum și cu orice măsuri care ”nu găsesc sprijin în dinamica veniturilor bugetare pot dezechilibra piața. Cu alte cuvinte, veniturile nu sunt suficient de mari pentru a acoperi toate aceste cheltuieli, planând suspiciunea ca limita de 3% din PIB a deficitului bugetar va fi depășită”.
BNR ar putea permite ca leul să se devalorizeze și mai mult
Expertul BCR lansează în acest context complicat un apel la calm: ”E bine să fim grijulii în acest context internațional nefavorabil piețelor emergente. În ceea ce privește evoluția cursului, previziunile în acest sector sunt riscante. BNR-ul pare hotărât să nu lase euro să depășească acest prag (n.r. 4,55 lei/euro). Pe de altă partea, puterea BNR, în acest context internațional nefavorabil care poate fi potențat și de anumite politici fiscale (n.r. interne) neinspirate, este limitată. Și atunci poate că BNR ar putea să prefere la un moment dat să crească și mai mult (n.r. cursul). E deocamdată prematur să anticipăm acest lucru. Reînoiesc invitația la prudență”.
Ascultați interviul acordat RFI de Radu Crăciun, director la BCR Pensii: