Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salarii și pensii mai mari. Consum din import și o anomalie din agricultură

legea_salarizarii_0.jpg

Salarii și pensii mai mari. Consum din import și o anomalie din agricultură

Datele statistice și studiile companiilor de specialitate publicate în ultima perioadă arată, ca un barometru fin, starea economiei reale. Mai întâi de toate, avem încă o confirmare a creșterilor de salarii din ultimii ani. În luna ianuarie, salariul mediu brut a fost de 3.168 lei, iar salariul net a ajuns la 2.300 lei. În comparație cu luna ianuarie a anului trecut, salariul mediu net a crescut cu 18%. Desigur, creșterile salariale au fost capacitate de sectorul bugetar, dar nu numai. 

Datele publicate sunt deocamdată incomplete, în sensul că nu avem o defalcare clară a creșterilor salariale din sectorul bugetar de cele din mediul privat, dar un lucru este cert: salariile au crescut. Și o completare: salariile cele mai mari au fost în luna ianuarie în industria fabricării produselor de tutun, 6.467 lei, iar cele mai mici sunt în industria hotelurilor și restaurantelor, 1.300 lei.

Ce s-a întâmplat însă cu banii în plus de la salarii? O parte importantă din ei s-au dus către consum, iar consumul a inflamat importurile. Pentru că, se știe deja, economia românească este încă puternic dependentă de importuri. Cifrele o demonstrează. În luna ianuarie, deficitul comercial a ajuns la cel mai mare nivel din anul 2008. Comparația cu anul 2008 trebuie să ne dea frisoane, pentru că în acel an, în ianuarie, deficitul comercial a atins cel mai mare nivel din ultimii ani 10 ani, respectiv 1,4 miliarde de euro. De altfel, deficitul comercial a început să crească o dată cu relaxarea fiscală și majorările salariale începute în anul 2015.

După cum a început acest an, cu importuri care au depășit ca ritm de creștere exporturile, cu un deficit comercial în luna ianuarie de 600 milioane de euro, este posibil să urmeze un nou record al deficitului comercial din ultimii ani. 

Dar, iată că datele statistice confirmă ceea ce știam deja și anume că veniturile mai mari ale salariaților se duc spre consum, iar consumul inflamează importurile.

Nu doar salariații au cunoscut creșteri de venituri, ci și pensionarii. Pensia medie, în trimestrul IV al anului 2016, a fost de 958 lei, cu 0,7% mai mult decât în trimestrul precedent. Trebuie spus că raportul dintre pensia medie netă de asigurări sociale de stat pentru limita de vârstă și stagiu de cotizare complet și salariul mediu net a fost de 50%, într-o scădere ciudată cu 3 procente față de trimestrul anterior. Sintagma trebuie utilizată clar, pentru că există situații diferite la pensionare: cu stagiu complet și limita de vârstă, pensionare anticipată, pensie de urmaș sau de invaliditate.

Mai trebuie menționat că raportul dintre numărul de pensionari de asigurări sociale și cel al salariaților este de 9 la 10. Desigur, dacă luăm în calcul și pensionarii pe baza legilor speciale (despre care nu există date statistice clare), raportul se va modifica.

Interesant este că raportul pensionari-salariați este extrem de diferit de la județ la județ. Astfel, în București sunt 5 pensionari la 10 salariați, iar, la polul opus, în județul Teleorman sunt 17 pensionari la 10 salariați. Și în ceea ce privește pensia medie există diferențe teritoriale: 750 lei în județul Giurgiu față de 1.183 lei în București.

La final, un studiu cu o serie de concluzii șocante privind agricultura realizat PriceWaterhousecoopers România: populația ocupată în agricultură este de 26% din totalul populației ocupate, față de o medie europeană de 4,4%. Este o particularitate a economiei românești în context european. Care nu se oprește aici: 84% din lucrătorii în agricultură nu sunt salariați, ceea ce înseamnă că sunt fie patroni, fie lucrători pe cont propriu, fie lucrători familiali neremunerați. Cert este că majoritatea lucrătorilor practică o agricultură de subzistență.

Tabloul arată, în sinteză, astfel: salarii și pensii mai mari, consum din import în creștere și o agricultură de subzistență. Și, la final, doar două atenționări asupra evenimentelor de astăzi care pot influența economia globală: este de așteptat ca Rezerva Federală americană să anunțe creșterea dobânzilor la dolar și tot azi sunt alegerile generale în Olanda.