Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ionuţ Dumitru (Consiliul Fiscal): Creşterile de salarii vehiculate sunt ameţitoare

ionut_dumitru_consiliul_fiscal_cresterile_salarii_ametitoare_nu_invatat_nimic.jpg

Ionuţ Dumitru critică majorările salariale anunţate de actuala Putere
Ionuţ Dumitru critică majorările salariale anunţate de actuala Putere

Creşterile de salarii avansate în ultima perioadă sunt colosale, iar efortul bugetar e unul major. Iată ce declară la RFI preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, care atrage atenţia că majorările sunt decuplate de performanţa economică.

Ionuţ Dumitru e de părere că o majorare cu 30% a indemnizaţiei aleşilor locali e foarte mare: „Când discutăm de o creştere de 30%, indiferent de domeniul la care ne referim, e o creştere foarte mare. Ea vine oricum după creşteri anterioare în sectorul bugetar de 15%-20%, operate recent de la 1 februarie, pentru sănătate, educaţie 15%, 20% pentru administraţia publică, după un 2016 cu creşteri foarte mari”.

Şeful Consiliului Fiscal atrage atenţia că „discutăm de cifre foarte mari de creşteri de salarii, în special în sectorul public, care dacă ne uităm la performanţa economică, par decuplate de aceasta, avem o performanţă economică destul de slabă versus creşterile salariale şi mă refer în primul rând la creşterile de productivitate care nu ţin pasul în nici un caz cu aceste creşteri de salarii”.

 

Impactul asupra bugetului

 

Ce impact va avea creşterea salarială medie de 56% în sectorul bugetar din următorii patru ani, anunţată de ministrul Muncii? Ionuţ Dumitru spune că „această creştere de 50 şi ceva la sută probabil că ar însemna un efort bugetar de vreo 30 şi ceva de miliarde de lei în următorii patru ani. Acum să vedem şi cum vor fi etapizate aceste creşteri, dar chiar şi dacă sunt etapizate pe patru ani de zile, când discuţi de o creştere de 50%, este o creştere colosală, o creştere foarte mare pentru orice domeniu, iar efortul bugetar e unul major”.

În opinia preşedintelui Consiliului Fiscal, „trebuie să fim mult mai ponderaţi în ceea ce priveşte creşterile de cheltuieli sociale, ele au crescut oricum foarte mult în ultimii ani. Nu poţi să ai creştere de salarii, de nivel de trai doar prin Hotărâri de Guvern. Dacă s-ar putea un astfel de lucru, nici o ţară din lume n-ar fi săracă. Poţi să ai creşteri de venituri şi de nivel de trai numai dacă economia produce, asta cred că trebuie să ne intre foarte bine în cap, iar în momentul de faţă economia creşte doar pe bază de consum stimulat de reduceri de taxe. Or lucrul ăsta nu poate fi susţinut la nesfârşit. Avem venituri la minime istorice, veniturile bugetare sunt la minime istorice (...). Nu văd cum am putea susţine creşteri majore de salarii şi discutăm de cifre ameţitoare de-a dreptul, de 50%, chiar dublat pentru anumite categorii sociale şi pare-se că nu am învăţat mai nimic din ce ni s-a întâmplat înainte de criză, când am avut creşteri similare de salarii în sectorul bugetar şi în final am constatat că nu le putem susţine”.