Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine pierde din cauza creşterii euro?

cine_pierde_crestere_euro.jpg

Leul s-a depreciat în faţa monedei euro (Sursa foto: pixabay.com)
Leul s-a depreciat în faţa monedei euro (Sursa foto: pixabay.com)

Leul continuă să piardă teren în faţa monedei unice europene. Cursul de schimb a atins vineri cel mai mare nivel din ultimii aproape cinci ani: un euro a fost cotat de BNR la 4,56 lei.

Care vor fi efectele creşterii euro asupra economiei? Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, spune la RFI că “pe principiul general, câştigă exportatorii, pierd importatorii, ăsta e un truism, adică îl ştie toată lumea”.

Reprezentantul AOAR precizează că “pe termen lung, e un semnal că viitoarele contracte pe care mediul de afaceri le încheie trebuie să-şi ia o marjă de siguranţă mai mare în preţurile pe care le fixează, pentru că vor trebui faţă de o anumită stabilitate care a fost în perioada anterioară, să-şi ia o marjă de siguranţă pentru fluctuaţia valutară, astfel încât să nu fie surprinşi pentru sectorul de costuri de import, adică s-ar putea ca fiind siliţi să importe anumite părţi, pentru că noi avem puţine produse originale făcute 100% la noi şi atunci chiar dacă exporţi, nu mai vorbesc dacă livrezi pe piaţa internă şi ai nişte importuri, s-ar putea să-ţi depăşeşti costurile sau să trebuiască să-ţi reduci profitul la zero, ca să poţi să vinzi la acelaşi preţ, tu plătind tot ce imporţi mai mult”.

Banca Naţională a României a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,5654 lei/euro, în creştere cu 0,3% faţă de nivelul din şedinţa precedentă şi nivel maxim din 24 octombrie 2012. Leul a ignorat tendinţa regională şi a pierdut accelerat teren faţă de moneda europeană.

 
Cristian Pârvan, despre cursul valutar