Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Economia și secretul fericirii

Luni, a fost publicat topul țărilor cele mai fericite. Inițiativa face parte dintr-un proiect numit „soluții pentru dezvoltare durabilă” lansat de Organizația Națiunilor Unite în anul 2012. În clasament au fost incluse 155 de state, iar criteriile pe baza cărora s-a calculat fericirea sunt o combinație interesantă de factori economici cu indicatori sociali. Topul aduce o serie de confirmări, dar și unele surprize.

Mai întâi de toate avem o schimbare de lider față de clasamentul precedent. Astfel, pentru perioada 2014-2016, pe primul loc se află Norvegia care detronează Danemarca, țară care trece pe locul al doilea. Podiumul este completat de Islanda. Avem o primă confirmare. Statele nordice se află și în acest top, ca și în altele, cum ar fi de exemplu clasamentul celor mai competitive regiuni europene, pe primele locuri.

Trebuie remarcat că șapte din primele zece țări cele mai fericite sunt europene, dar nu neapărat din Uniunea Europeană. Este vorba în ordine de Norvegia, Danemarca, Islanda, Elveția, Finlanda, Olanda și Suedia. Top 10 este completat de Canada, Noua Zeelanda și Australia, aflate între locurile 7 și 9. Interesant este că primele locuri sunt ocupate de state de dimensiune mică și medie, geografic vorbind, dar cu o forță economică substanțială. Cel mai bun exemplu în acest sens este că Elveția și Norvegia sunt printre principalii parteneri comerciali ai întregii Uniuni Europene.

Unde se află forțele emblematice ale economiei globale? Statele Unite ale Americii sunt pe locul 14, Germania, în poziția a 16-a, Marea Britanie este pe locul 19, iar Franța pe locul 31.

Dincolo de clasamentul în sine, importante sunt criteriile utilizate la alcătuirea topului. Cum se poate, pune, așadar, într-o ecuație „fericirea unui stat”? Iată „cocktailul” utilizat de acest top girat de Organizația Națiunilor Unite. Sunt șase factori luați în calcul: produsul intern brut pe cap de locuitor, speranța de viață, gradul de libertate de a lua decizii personale, generozitatea (măsurată prin nivelul donațiilor), asistența socială și percepția asupra corupției în adminstrație și în mediul de afaceri. Complicat, după cum se poate vedea, pentru că nivelul de libertate și generozitatea sunt indicatori dificil de măsurat.

De altfel, în literatura de specialitate și in instituțiile internaționale se caută soluții pentru a diversifica modalitățile de evaluare a performanței unei economii sau a unei societăți. Se discută tot mai mult despre a scăpa de „tirania” măsurării performanțelor economice numai prin celebrul indicator numit „produs intern brut”. În diverse imprejurări și în diferite rapoarte instituții precum OECD sau Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare au arătat că este nevoie de redefinirea creșterii, în sensul că măsurile de creștere economică trebuie să pună oamenii în centrul atenției deciziilor guvernamentale.

De asemenea, la conferințe internaționale importante, la care participă oameni politici de rang înalt, se rezervă o zi pentru dezbateri privind indicatorii fericirii în economie și societate. Una peste alta, indicatorii fericirii încearcă să analizeze mai complex decât prin tiranicul indicator al produsului intern brut nivelul bunăstării individuale dintr-o țară sau și mai frumos spus satisfacția vieții. De remarcat că există deja o preocupare a statelor OECD în ceea ce privește măsurarea bunăstării individuale, acestea dezvoltându-și, de altfel, și serii de date statistice în acest sens.

Întorcându-ne la clasamentul statelor fericite, trebuie remarcate progresele și căderile înregistrate. La capitolul progrese, sunt de menționat Republica Moldova, Bulgaria, Rusia și România. Statele care au cunoscut cel mai mare declin sunt Venezuela și Ucraina, iar dintre țările Uniunii Europene sunt Grecia, Italia și Spania. În fine, România ocupă în acest clasament al fericirii locul 57, sub Moldova (locul 55), dar înainte de exemplu, de Ungaria (poziția 75), China (79), Grecia (87) sau Portugalia, numărul 89.

Dincolo de topuri și de ierarhii, demersul de a măsura gradul de fericire al statelor și societăților este ambițios și binevenit. Dincolo de cifrele e economice seci, fericirea este un indicator tot mai seducător pentru analizele mondiale.