Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analist: România, o piaţă de desfacere importantă, pe care Rep. Moldova nu a valorificat-o

analist_moldovean_romania_piata_desfacere_importanta_rep_moldova_valorificat.jpg

Analist: Cooperarea dintre România şi Rep. Moldova ar trebui accentuată, mai ales în sectorul energetic
Analist: Cooperarea dintre România şi Rep. Moldova ar trebui accentuată, mai ales în sectorul energetic

Guvernele României şi Republicii Moldova organizează joi o şedinţă comună la Piatra Neamţ. Reuniunea are mai degrabă o încărcătură economică, urmând a fi evaluate proiectele din domeniul energetic, dar şi cel educaţional şi cultural.

România reprezintă o piaţă de desfacere importantă, pe care autorităţile Republicii Moldova nu au valorificat-o însă cum trebuie, spune la RFI analistul economic moldovean Viorel Gîrbu: "Comerţul extern cu România este unul foarte important, este o piaţă de desfacere la fel de importantă, care oferă un potenţial foarte mare pentru Republica Moldova. Este o dimensiune pe care autorităţile de la Chişinău până la momentul de faţă nu au valorificat-o".

În opinia sa, cooperarea bilaterală ar trebui accentuată, mai ales în sectorul energetic: „Această dimensiune nu a fost explorată foarte mult până acum. A fost realizată o interconexiune cu sectorul energetic de livrare a gazelor naturale cu România, dar această interconexiune suna foarte formal. Moldova este interesată mult în realizarea interconexiunii sistemelor de furnizare a curentului electric. Doar acest domeniu oferă un spaţiu de cooperare pe o perioadă foarte lungă de timp”.

Comentatorul economic declară că „din perspectiva relaţiilor economice este foarte mult de făcut în relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi România. Până acum, investiţiile venite din România nu au fost semnificative, nici acum nu sunt cele mai importante investiţii care se fac în Republica Moldova. Totuşi, comerţul bilateral este unul foarte important. Există posibilitatea să se îmbunătăţească relaţiile economice bilaterale”.

 
Viorel Gîrbu, despre şedinţa comună de Guvern România-Republica Moldova