Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fără “căpușe”, Hidroelectrica și-a dublat cota de piață. Compania, din nou ținta băieților deștepți?

Curtea de Apel București este așteptată să dea verdictul în recursul făcut de traderii de energie la sentința anterioară, de închidere a procedurii insolvenței Hidroelectrica.  Între timp, compania a devenit unul din cele mai valoroase active ale statului: în perioada de insolvență  cota de piață a ajuns la 4 miliarde de euro, iar profitul raportat în ultimii trei ani depășește un miliard.

Sunt consecințele unui plan bun de reorganizare, ale eliminării contractelor păguboase și ale statului special pe piața energetică, explică. La RFI, Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizării. Soarta companiei depinde acum de factorul politic și de investiții, adaugă Valentin Ionescu:

Valentin Ionescu: Ăsta este rezultatul aplicării planului de restructurare al administratorului judiciar. Pe de altă parte, Hidroelectrica joacă și un rol în piață. Are o piață asigurată. Are această liberatate de a stabili prețul direct cu cei care sunt furnizori sau cu consumatorii.

Reporter: Odată închisă procedura de insolvență, Hidroelectrica e iar expusă intereselor așa-numiților băieți deștepți?

V.I.: Sigur că se poate relua acest ciclu. Dar asta depinde de decizia politică. Sper să nu se întâmple asta.

Rep.: Cum ar trebui să arate viitorul Hidroelectrica, fiind una dintre cele mai profitabile companii de stat?

V.I.: Să emită acțiuni în piață. În totalitate, îmi este greu să văd acum că ar putea fi privatizată . Trebuie să treacă prin majorări succesive de capital, să acumuleze banii necesari pentru a face investiții.

 

 

 
Ascultă AICI interviul integral cu Valentin Ionescu: