De la 1 aprilie se liberalizează prețul gazelor

gaze.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Liberalizarea pieței gazelor naturale intră maine (1 aprilie) în vigoare.  Ministerul Energiei transmite ca nu există argumente tehnice pentru ca România să amâne din nou acest proces.

România trebuia să liberalizeze prețul gazelor din producția internă încă din 2007, anul intrării în Uniunea Europeană. Însă momentul a tot fost amânat. Chiar și recent, au existat unele adrese în Parlament în acest sens.

Decizia de a nu lua în considerare o nouă amânare, a fost luată pentru ca statul român să nu sufere amenzi din partea Comisiei Europene. Mai mult, există posibilitatea ca România să piardă fondurile europene alocate conductei BRUA, în valoare de 180 milioane de euro.

Autoritățile în domeniu au ținut să asigure că nu sunt justificate temerile din spațiul public privind o posibilă creștere substanțială a prețului gazelor la populație, după momentul liberalizării.  Impactul pentru consumatorul casnic va fi de 1-2%, declara recent şeful ANRE, Nicolae Havrileţ.

Practic populația va fi protejată până la 30 iunie 2021 prin prețuri finale reglementate de Autoritatea Națională de Reglementare din domeniu. Asta pentru  că la 1 aprilie se va liberaliza strict prețul de achiziție a gazelor naturale, care reprezintă doar un element din tariful final plătit de consumatorii casnici, la care se adaugă costuri de transport, distribuție, furnizare și înmagazinare ce compun factura  consumatorului final.