Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un guvern superoptimist, întreprinzători precauți

big_001-palatul-victoria.jpg

Sediul Guvernului României
Image source: 
gov.ro

Mesajele guvernului sunt, fără excepție, pozitive când vorbesc despre economia românească. Ele se centrează pe creșterea salariilor și pensiilor și, din când în când, vorbesc despre creșterea economică record de anul trecut, care se speră că se va repeta și anul acesta. Estimarea de creștere luată în calcul la construcția bugetară este de 5,2%.

În general, există sentimentul că se guvernează cu precădere pentru sectorul bugetar. În aceste condiții, este interesant de văzut care sunt așteptările companiilor românești în acest an. Sunt managerii firmelor la fel de optimiști precum membrii guvernului? Își propun directorii firmelor să angajeze noi salariați în acest an? Vor companiile să facă investiții? Răspunsurile la întrebări le găsim într-un sondaj realizat de compania Valoria în rândul mai multor manageri de companii românești.

Studiul se numește „Evoluția afacerilor în anul 2017” și își propune să ofere o percepție a evoluției companiilor în acest an. Rezultatul, în sinteză, este că managerii sunt mai degrabă precauți când anticipează evoluția firmei pe care o conduc. Așadar, suntem în fața unei diferențe majore de viziune. Guvernul vede pentru acest an doar lapte și miere. 

Reprezentanții mediului de afaceri nu împărtășesc exuberanța politicienilor. Ei sunt mult mai rezervați, ba chiar prudenți. De altfel, prezent ieri la RFI, la emisiunea „Business on air”, președintele Consiliului Național al 
Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, Liviu Rogojinaru, a avut exact aceeași percepție ca și managerii chestionați: a declarat că este optimist rezervat față de evoluția mediului de afaceri în acest an.

Să ne întoarcem la studiul Valoria. Dacă guvernul transmite obsesiv cât de mult vor crește salariile în sectorul bugetar, să vedem și care sunt anticipările făcute de manageri. 41% din manageri afirmă că salariile vor crește între 5% și 10%. 

Aceasta este opinia majoritară. 7% din manageri afirmă nu doar că nu vor crește salariile, ci le vor scădea și doar 3% declară că vor crește salariile cu peste 20%. Este ușor de observat diferența dintre bugetari și salariații din mediul privat. Dacă primii au așteptări, declarații si chiar acte normative pentru creșteri de salarii cuprinse între 20% și 100%, doar 3% din angajații din mediul privat se așteaptă că vor avea salarii mai mari de 20 de procente.

Iată care sunt valorile de vârf care rezultă din studiu. 43% din companii se așteaptă la o creștere a cifrei de afaceri cu până la 10%. 19% vor avea scădere a cifrei de afaceri.

În ceea ce privește profitul, 32% din companii se așteaptă la o creștere de până la 5%. La polul opus, 12% din companii vor înregistra o scădere a profitului sau vor atinge același nivel ca și anul trecut.

Investițiile sunt un capitol aparte. În situația în care investițiile publice sunt întârziate sau neclare, există speranța că firmele private vor suplini măcar o parte din investițiile nerealizate din banii publici. Este destul de greu de crezut că se va întâmpla acest lucru, pentru că doar 20% din companii își propun să crească investițiile mai mult cu între 5% și 10% în comparație cu anul trecut. Mai sunt și alte cifre legate de așteptările de investiții în acest an: 19% din companii își propun investiții mai mari cu până la 20% față de anul trecut, iar 22% din firme vor scădea sau vor păstra egal cu anul trecut volumul investițiilor.

În fine, mai mult de jumătate din companii doresc să crească numărul de angajați cu până la 10%. Desigur, dacă vor avea de unde să ia angajați calificați, pentru că și în acest sondaj managerii companiilor numesc problemele cu forța de muncă printre provocările acestui an. Alături, de presiunile salariale, de reducerea investițiilor publice și de instabilitatea politică și legislativă. Pentru a încheia în notă optimist moderată a întreprinzătorilor să spunem că oportunitățile acestui an sunt considerate digitalizarea, exporturile, creșterea consumului intern și fondurile europene.

În concluzie, sondajul arată că managerii sunt mult mai precauți decât guvernul.