Ce se ascunde în spatele liberalizării pieței de gaze naturale

consum_gaz_1.jpg

Liberalizarea pieței gazelor naturale pentru consumatorii casnici a stârnit controverse aprinse

Liberalizarea pieței gazelor naturale pentru consumatorii casnici a stârnit controverse aprinse. Subiectul central a fost tariful, adică dacă vor crește sau nu tarifele gazelor naturale furnizate populației. Cu precizarea că impactul asupra consumatorilor vine pe două căi: direct, prin gazele naturale consumate și indirect prin gazele consumate pentru producția de energie termică.

Liberalizare pieței gazelor naturale pentru consumatorii industriali nu a dus la creșterea tarifelor. Dimpotrivă. La fel s-a întâmplat în ceea ce privește tarifele la energie electrică.

Nu este obligatoriu ca tarifele să se scadă și pe piața consumatorilor casnici. O primă diferență este aceea că firmele și-au putut alege furnizorul de gaze și au putut negocia tariful în funcție de consum. La fel de adevărat este că liberalizarea pieței de gaze naturale a fost însoțită de dificultățile prin care au trecut companiile din industria îngrășămintelor chimice deținute de un om de afaceri român. Combinatele au fost închise de proprietar ceea ce a avut ca efect scăderea consumului și a dus la un avantaj pentru ceilalți consumatori care au putut negocia în condiții mai avantajoase. În ceea ce privește piața consumatorilor casnici, nu există niciun semn că beneficiarii pot opta pentru schimbarea furnizorului.

Procesul de liberalizare a pieței pentru consumatorii casnici este complicat pentru că în esență nu se referă doar la preț, ci la relațiile comerciale între actorii pieței de gaze naturale. Liberalizarea trebuie să aducă mai multă concurență în domeniul respectiv. Dar cum s-ar putea crește concurența într-o piață în care, practic, există doi producători, un unic operator de transport, doi distribuitori care domină piața în proporție de 90% și câteva milioane de consumatori captivi, din care nu se știe nici acum câți dintre ei se află în situația de consumatori vulnerabili, în sensul că o creștere a tarifelor la produsele energetice duce la scăderea nivelului de trai? Este posibil ca în aceste condiții să se poată liberaliza piața? Da, spun specialiștii, dacă avem în vedere că de fapt scopul procesului de liberalizare este de a impune pe piață încheierea de contracte transparente și nediscriminatorii.

Miza liberalizării este și una europeană. Liberalizarea internă trebuie să meargă în paralel cu cea externă, respectiv cu posibilitatea ca firmele să poată exporta gaze în Europa. Este, în continuare, un subiect aproape tabu în România. De aceea, se face legătura între banii pe care România trebuie să îi primească de la Comisia Europeană pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructură energetică și obligativitatea continuării procesului de liberalizare a pieței de gaze. De fapt, este vizat proiectul BRUA, prin care se prevede interconectarea conductelor de transport al gazelor naturale între Bulgaria, România, Ungaria și Austria. La fel de importantă este exploatarea în viitor a resurselor de gaze din Marea Neagră, dar și crearea unor facilități de infrastructură care să permită utilizarea gazelor extrase din Marea Neagră pe piața internă sau pentru exporturi.

Întorcându-ne la procesul de liberalizare a tarifelor pentru consumatorii casnici, există o întârziere în definirea consumatorilor vulnerabili. O analiză realizată de Centrul pentru Studiul Democrației pe tema sărăciei energetice și a consumatorului vulnerabil arată cât de rudimentare și diferite de practicile europene sunt normele legislative, indicatorii care să identifice corect populația aflată în sărăcie energetică și măsurile sprijin acodate de stat. 

Practic, sărăcia energetică se bazează exclusiv pe măsurarea veniturilor gospodăriilor, nu și pe ponderea cheltuielilor cu energia în veniturile familiilor, pe starea tehnică a locuințelor sau pe necesarul de caldură. Ca atare, mijloacele de compensare se traduc în ajutoare pentru încălzire plătite de la bugetul asigurărilor sociale și în tarife sociale la energia electrică. Studiul demonstrează că instrumentele folosite sunt ineficiente și limitate față de cele utilizate pe plan european.

Așadar, liberalizarea este din multe puncte de vedere nepregătită pentru o parte din consumatori.