Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Care este cea mai importantă scăpare a legii salarizării? Aurelian Dochia: Sectorul privat va ţine pasul cu greu

care_importanta_scapare_lege_salarizare_aurelian_dochia_sector_privat.jpg

Aurelian Dochia: Sectorul privat va ţine cu greu pasul cu majorările salariale de la stat
Aurelian Dochia: Sectorul privat va ţine cu greu pasul cu majorările salariale de la stat

Legea salarizării unitare este un proiect necesar, însă ar putea crea probleme mediului privat. O spune la RFI analistul economic Aurelian Dochia, care comentează datele publicate de liderul PSD, Liviu Dragnea, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit proiectului legii salarizării, veniturile medicilor vor ajunge de anul viitor chiar şi la 3.700 de euro, un profesor debutant de liceu va câştiga 3.500 de lei în 2020, iar solda unui soldat simplu va creşte de la 754 la peste 2.000 de lei în 2020.

Aurelian Dochia crede că sectorul privat va ţine cu greu pasul cu majorările de la stat, dar admite că se impunea realizarea acestui proiect: “Acest proiect este foarte necesar şi trebuia să fie găsit un acord asupra lui, pentru că este clar că în sectorul de salarizare din sectorul bugetar şi în general din instituţiile publice în decursul timpului s-au acumulat o serie de discrepanţe, care au dus la un sistem care are numeroase anomalii (…). Cea mai serioasă scăpare a discuţiei despre salarizarea din sistemul bugetar în momentul de faţă este că nu există absolut nici o legătură şi nici o corelare avută în vedere cu salariile din sectorul privat. În ultima vreme am asistat la o creştere accelerată a salariilor din sectorul public, sectorul privat greu poate să ţină pasul şi deja există probleme tot mai evidente în sectorul privat, care nu reuşeşte să-şi recruteze personal în multe situaţii, pentru că nu reuşeşte să ofere salarii competitive în raport cu cele de la stat”.

Va ajuta legea salarizării la crearea unei clase de mijloc solide? “Intenţia declarată este tocmai aceasta, să ajute la crearea unei clase de mijloc. Totuşi, cred că trebuie să fim atenţi, pentru că nu se poate crea o clasă de mijloc numai prin funcţionarii publici. Există un număr de 1,2 milioane de oameni care lucrează în sectorul public şi 3,6 milioane care lucrează în sectorul privat”, precizează Aurelian Dochia.

Proiectul legii salarizării unitare va fi semnat joi la Sinaia, în calitate de iniţiatori, de către parlamentarii social-democraţi, la ceremonie fiind invitat şi liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

 
Aurelian Dochia, despre proiectul legii salarizării unitare în sectorul public