Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pârvan (AOAR): Legea salarizării, un document incomplet, lansat pe o procedură discutabilă

parvan_aoar_legea_salarizarii_incomplet_procedura_discutabila.jpg

Legea salarizării provoacă polemici, înaintea dezbaterilor parlamentare
Legea salarizării provoacă polemici, înaintea dezbaterilor parlamentare

Majorarea salariilor în sectorul bugetar a inversat deja fluxul de angajare în favoarea angajării la instituţiile statului, în timp ce sectorul privat găseşte tot mai greu oameni calificaţi. Declaraţia a fost făcută la RFI de Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Cristian Pârvan spune că e bine că există un proiect al legii salarizării, dar crede că se discută prea mult despre majorări de lefuri şi prea puţin despre impactul asupra mediului privat.

În fine, se pune în discuţie un proiect de lege. Vă aduc aminte că asemenea promisiuni curg de mai mulţi ani, nimeni n-a avut până la urmă determinarea să pună în discuţie un proiect de lege, bun, prost, dar să avem ce discuta. Al doilea plan este acela că se lansează un document incomplet, se lansează pe o procedură discutabilă şi ceea ce preocupă mediul de afaceri este că toată lumea e concentrată exclusiv pe salarizarea din sectorul bugetar, pe motive bine întemeiate, dar se omite complet influenţa şi n-am auzit nici un fel de apreciere, care va fi impactul asupra mediului privat. Al treilea plan este acela că a face doar creşteri de salarizare pe aceleaşi sisteme publice, cu aceeaşi birocraţie, cu aceleaşi sisteme de acoperire a unor lipse de decizii nu credem că este justificat, având în vedere că degeaba îi dai salarii foarte mari, dacă nu decide nimic sau nu face ce trebuie pe postul lui, nu vom obţine nici un fel de îmbunătăţire a serviciilor publice. Deci raportul calitate-preţ, care se cere în orice activitate evident că este absolut discutabil, ca să nu spun neglijat sută la sută”, declară reprezentantul AOAR.

Cristian Pârvan consideră că Guvernul ar fi trebuit să adopte legea salarizării şi de-abia după aceea să o trimită în Parlament: “În mod normal, Guvernul ar fi trebuit să-şi fi însuşit acest proiect de lege şi să-l trimită spre dezbatere în Parlament. Ideea că-l lansează pe calea unor iniţiative parlamentare nu ni se pare, la o asemenea lege, o idee bună şi nu vedem care este sensul”.

Care va fi impactul legii salarizării asupra mediului privat? Cristian Pârvan precizează că “deja, primele consecinţe sunt chiar până la aprobarea legii, măsuri luate până acum au inversat clar fluxul de angajare în favoarea angajării la instituţiile statului şi sectorul privat găseşte tot mai puţin forţă de muncă calificată. Pe de altă parte, trebuie să discutăm deschis şi de aceea e bine că se discută în Parlament, cât mai poate România să-şi permită să stea cu salarii reduse. Numai că asta este valabil la nivelul întregii economii, nu numai al sectorului bugetar”.