Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ASF: Nu sunt discuții despre naționalizarea Pilonului II. Mesajul NN, o acțiune neavenită

pensii_bun.jpg

Birocrația i-ar putea descuraja pe oameni să opteze pentru Pilonul II, crede deputatul USR Claudiu Năsui.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Autoritatea de Supraveghere Financiară și Ministerul Finanțelor critică dur mesajul pe care Fondul de Pensii Private NN l-a trimis recent clienților, în care se sugerează că ar fi posibilă o naționalizare a Pilonului II. Nu există niciun motiv de îngrijorare, dă asigurări, la RFI,  vicepreședintele ASF Ion Giurescu.

ACTUALIZARE: Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a afirmat, miercuri, după ce administratorul de pensii private NN Pensii a transmis o poziţie oficială în care precizează că scrisoarea distribuită este un răspuns la solicitările de clarificare din partea clienţilor, că speră ca de acum compania ”să nu mai facă dezinformări”, precizând că oricare dintre clienţii ei poate ”să-i tragă la răspundere chiar şi penal”.

.....................................................................

Reprezentantul ASF vorbește de o acțiune iresponsabilă a NN-ului:

„O acțiune excesivă și neavenită a lor. E o piață sensibilă și poate influența multe lucruri acest tip de comunicare. Nu există îngrijorări la ora asta privind naționalizarea Pilonului II de pensii. Toate discuțiile pe care le-am avut cu Ministerul de Finanțe după ce a apărut această discuție în public nu ne duc la posibilitatea unei naționalizări a pensiilor, Pilonul II.Eu nu știu de ce NN-ul a avut această reacție. Nu există motiv de îngrijorare, n-au de ce să se sperie. Este o acțiune falsă”

Mesajul NN

„În ultimele săptămâni, au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influențate de decizii politice precum înghețarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuției la fondul de pensii, blocarea parțială sau integrală a virării acestei contribuții sau naționalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important să urmărești permanent ce se întâmplă cu pensia ta și să te implici activ în demersurile de economisire suplimentară pentru un trai decent la bătrânețe. Sperăm ca aceste detalii să contribuie la o mai bună informare despre pensia ta viitoare. În eventualitatea unor măsuri care ar afecta pensia administrată privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apăra dreptul tău la proprietate asupra acestor bani. De asemenea, prin canalele pe care le avem la dispoziție (site, mass-media, e-mail) –  au transmis cei de la NN.

Contactați de RFI, reprezentanții Fondului de Pensii Private susțin că este dreptul lor să comunice activ cu clienții, dar admit că nu au semnale că naționalizarea Pilonului II s-ar discuta la nivel guvernamental. De altfel, recent, ministrul de Finanțe a negat categoric acest scenariu.