Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Organizația Mondială a Comerțului: Optimism moderat pentru următorii doi ani

emc.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Comerțul mondial are perspective de creștere anul acesta, dar există și riscuri majore, generate în primul rând de incertitudinile politice  - reiese din analiza Organizației Mondiale a Comerțului. Tonul general, spun responsabilii OMC, este de un optimism moderat.

Comerțul global ar urma să crească cu 2,4% anul acesta și cu un procent cuprins între 2,1 și 4% în 2018, estimează Organizația Mondială a Comerțului. Potrivit analizei citate de Reuters, intervalul estimat de creștere, pentru acest an, a fost îmbunătățit. De altfel, Organizația se declară de un optimism moderat, mai ales că anul trecut a fost unul mai degrabă de stagnare. Aplombul e temperat acum de riscurile legate de evoluțiile economice și politice, mai ales din Statele Unite. Administrația Trump are printre priorități reducerea deficitelor comerciale. Sunt în plan renegocieri importante ale relațiilor cu Mexicul și China și se vorbește, la Washington și de taxarea suplimentară a anumitor categorii de produse.

Creșterea în următorii doi ani ar putea fi subminată de accelerarea inflației și implicit de dobânzile mai mari, de politicile fiscale și de impunerea unor măsuri de îngrădire a comerțului.  Ar trebui să vedem comerțul ca parte a soluției pentru depășirea dificultăților economice și nicidecum ca parte a problemei – conchid cei de la OMC.