
Economie
Impozitul pe gospodărie, o necunoscută
viorel_stefan.jpg

În plus, mai aflăm câteva informații din declarațiile ministrului muncii, Lia Olguța Vasilescu, ministru care vorbește despre faptul că impozitul global va încuraja consumatorii să ceară bon fiscal pentru toate cumpărăturile de mărfuri și servicii pe care le fac și, în plus, aplicarea impozitului va presupune și o serie de deductibilități care înseamnă că anumite categorii de cheltuieli nu vor fi luate în calculul impozitului.
Sistemul seamănă cu modele de declarare a impozitului din alte state, acolo unde contribuabilii completează, de obicei cu ajutorul unui consultant de specialitate, o fișă de impozit. De asemenea, deducerea unor cheltuieli este o idee bună pentru că în felul acesta se pot încuraja nu doar anumite cheltuieli sau investiții ale gospodăriilor, ci și anumite industrii autohtone care se pot dezvolta pe baza creșterii consumului de produse.
Interesant este că modelul prezentat de trecere la impozitul pe venitul global al gospodăriei include un lucru important: o declarație de patrimoniu. Ea nu are semnificație doar pentru calculul impozitului ci ar putea fi un moment zero pentru monitorizarea averilor acumulate de politicieni, de funcționari din administrația locală sau centrală sau chiar de oameni de afaceri. Desigur, măsura vine foarte târziu, după ce timp de 27 de ani au fost acumulate averi impresionante de către o parte a populației, dar este clar că declarația de patrimoniu va fi adevăratul punct de plecare pentru impozitarea și controlul marilor averi.
Să ne întoarcem însă la impozitul pe gospodărie. Dincolo de atuurile pe care le-ar putea presupune, cum ar fi introducerea unui sistem de deduceri avantajos și pentru contribuabili, și pentru economie, impozitul are încă multe necunoscute. Prima ține de formă și trebuie văzut în ce măsură consultanții fiscali vor fi interesați să acopere întreaga categorie de contribuabili, respectiv în ce măsură tariful pe care îl va plăti statul îi va cointeresa să lucreze pentru plătitorii de taxe.
Dar există și multe necunoscute legate de aplicarea efectivă a impozitului pe gospodărie.
Din declarațiile ministrului finanțelor se poate înțelege că impozitul pe veniturile salariale va scădea la 10%, dar nu este clar dacă pentru toate categoriile de angajați.
În pasul doi, fiecare gospodărie va face o declarație de venituri globale, care va include toate veniturile obținute, și care, în funcție de categoriile de deduceri, va presupune fie plata în completare a impozitului, fie contribuabilii vor primi bani de la buget.
Modelul nu este neapărat o noutate. De câțiva ani, există categorii de contribuabili care sunt obligați să își declare veniturile atunci când sunt obținute din mai multe surse.
Noutatea absolută ar fi introducerea unor deductibilități pentru anumite categorii de cheltuieli. În prezent, deductibilitatea se acordă ca o sumă fixă, în funcție de nivelul salariului și de numărul de copii în întreținere pe care îi are angajatul.
Prin noul sistem de impozitare anumite categorii de cheltuieli ar fi scoase din baza de impozitare. Ar fi o etapă în plus pentru fiscalizarea economiei subterane. Acum, bonurile de casă sunt cerute și păstrate pentru a se participa la o tombolă. Prin noul sistem, o parte din cheltuielile demonstrate cu bonuri fiscale ar fi scoase din baza de impozitare.
Dar, cel mai sensibil punct al noului sistem de impozitare este felul în care fiscul va putea urmări conformarea contribuabililor. Este un model mult mai complicat decât cel actual și nu este deloc clar dacă sistemul informatic și bazele de date ale fiscului vor putea să facă față implementării noului impozit. Așadar, impozitul global a făcut un prim pas timid și oarecum incoerent. Va trebui ca adminstrația să înțeleagă și să explice mai clar cum va arăta noul impozit.