Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum văd experții introducerea venitului net anual global pe gospodărie

impozite-taxe-firme.jpg

Guvernul renunța la scăderea pragului de la care microîntreprinderile plătesc impozit pe cifra de afaceri.
Guvernul renunța la scăderea pragului de la care microîntreprinderile plătesc impozit pe cifra de afaceri.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Începând de anul viitor românii ar putea fi obligați să-și plătească singuri impozitul pe venit. Propunerea se află într-un draft de modificare a Codului Fiscal, publicat de Profit.ro, care prevede că angajatorii nu vor mai reţine din salariul angajaţilor, în fiecare lună, decât contribuţiile sociale.

În primă fază, angajații vor primi mai mulți bani din salariu, pe care însă vor trebui să îi plătească la sfârșitul anului la fisc, când vor depune declaraţii de venit global pe gospodărie.

Draftul de modificare a Codului Fiscal propune ca o gospodărie să aibă dreptul la un venit neimpozabil calculat în funcție de numărul de persoane care fac parte din acea gospodărie, precum și la o serie de deduceri.

Poate fi o idee bună care, dacă este aplicată cum trebuie, ar putea duce la reducerea birocrației și a micii evaziuni fiscale spune la RFI, Dan Armeanu, profesor la ASE:De cealaltă parte, profesorul în economie Cristian Paun critică vehement draftul de modificare a Codului Fiscal și este de parere că acesta este primul pas pe care îl face actuala guvernare pentru întoarcerea la cota progresivă de impozitare.

Expertul atrage atenția asupra cozilor care ar urma să se formeze la FISC și crede că măsura va avea un cost electoral imens:Impozitul pe venit ar urma să fie aplicat, de anul următor, în funcție de un venit anual global pe gospodărie, însă o gospodărie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat în funcție de numărul de persoane care fac parte din acea gospodărie, precum și la o serie de deduceri, printre care asigurarea pentru casă și mașină (RCA), abonament la sală de fitness și dans, bilete la cinema, medicamente sau susținerea unor entități nonprofit, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal aflat în discuție și obținut de Profit.ro din surse guvernamentale.