Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adrian Vasilescu, despre legea salarizării: Unele idei nu stau în picioare

adrian_vasilescu_legea_salarizarii_deficit.jpg

Legea salarizării urmează a fi depusă în Parlament.
Legea salarizării urmează a fi depusă în Parlament.

Productivitatea muncii trebuie să crească, pentru ca deficitul bugetar să nu fie pus în pericol de legea salarizării. Declaraţia a fost făcută la RFI de consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României Adrian Vasilescu. El spune că piaţa muncii trebuie restructurată din temelii.

În opinia lui Adrian Vasilescu, “deocamdată sunt două întrebări esenţiale. Prima: dacă aceste măriri de salarii, care sunt spectaculoase, mai ales pentru câteva categorii, medici, profesori, dacă vor fi bani pentru a fi plătite aceste salarii. Asta este prima întrebare importantă şi ea este legată de o altă întrebare, dacă nu ne aventurăm prea mult, dacă nu facem un efort prea mare pentru a mări salariile. Eu cred că întrebarea corectă, am mai spus asta şi o repet acum, este dacă noi, România, ne permitem să nu mărim salariile. Şi atunci singura soluţie este să fie apăsate mai multe pedale, nu una singură, pentru că mărind salariile nu vom rezolva nici problema stimulării muncii în ţară şi nu vom rezolva nici problema care ne doare acum foarte mult, cum să aducem în ţară o parte din forţa de muncă ce la această oră face valoare adăugată pentru alte ţări”.

Consilierul guvernatorului BNR crede că “deficitul nu va fi în pericol, dacă se apasă pe mai multe pedale, în primul rând pe pedala productivităţii. Sunt idei care nu stau în picioare şi anume că din PIB-ul acestui an vom putea să plătim salarii anul viitor. PIB-ul este o noţiune foarte complicată. Valoarea adăugată care intră în PIB se produce şi concomitent se consumă. Important este că deasupra acestei valori adăugate trebuie să mai avem ceva, să avem productivitatea muncii mai mare şi să avem un nou stil de muncă pe piaţa muncii, să facem o nouă piaţă a muncii, să restructurăm din temelii piaţa muncii din România. Aşa vor face guvernanţii şi bani pentru salarii mai mari. Altfel, se duce în deficit”.