
Economie
Surpriză: salariile bugetarilor nu sunt chiar atât de mici
Până când salariile din sectorul bugetar vor fi făcute publice, avem un alt reper al salariilor dat de un studiu recent al Consiliului fiscal. Studiul se focalizează, dincolo de analiza anvelopei salariale bugetare, pe salariile din trei domenii: administrație publică, educație și sănătate.
Trebuie remarcat că toate cele trei domenii supuse analizei sunt considerate în percepția publică și în statistici cele cu salariile cele mai mici din sistemul public românesc. A ajuns deja un loc comun în a spune că medicii și profesorii sunt slab plătiți.
Studiul nu confirmă această percepție. De exemplu, în luna februarie a acestui an, toate cele trei categorii analizate, administrația publică, educația și sănătatea, aveau, în medie, salarii mai mari decât salariul mediu pe economie.
Procentajele diferă: în administrație salariile sunt mai mari cu 62%, în domeniul educației cu 3%, iar în cel al sănătății cu 19%. Situația este în principiu la fel și pentru celelalte țări analizate, fostele state socialiste, dar un procentaj iese în evidență. Este vorba despre nivelul crescut al salariilor din administrația publică din România: în medie, cu 62% mai mult decât salariul mediu.
Desigur, dacă privim în termeni nominali, salariile medii din România sunt mici, respectiv pe penultimul loc în Uniunea Europeană, devansând doar Bulgaria. Diferențele sunt mari: aproximativ 700 euro, în România, și 2.300 euro media Uniunii Europene. Este clar că toate salariile, cu o serie de excepții, sunt în România mult mai mici decât în țările europene. Nu doar pentru medici sau profesori, ci și pentru angajații din sectorul privat. Piața muncii se așează la condițiile fiecărei economii. De aceea, folosirea salariului relativ, care reprezintă raportul dintre salariul mediu dint-o ramură și salariul mediu pe economie, este sugestivă ca bază de comparație între statele europene.
Dacă privim nivelul nominal al salariilor din România nu sunt prea multe de comentat. La toate cele trei capitole, administrație publică, sănătate și educație, România se află pe ultimele locuri în Europa. Cu câteva precizări interesante. În administrația publică, România are salarii mai mari decât Bulgaria și Lituania. În sectorul educației, România devansează tot Lituania și Bulgaria. Iar în ceea ce privește personalul medical, România se află înaintea Poloniei, Ungariei și Bulgariei.
Dacă privim salariul relativ avem parte de surprize. Astfel, administrația publică din România are cel mai mare salariu relativ din Uniunea Europeană. Educația este, la același indicator, peste media europeană. Iar salariile medicilor din România se află pe poziția a șaptea în Europa.
Ce spun aceste date? Că încă salariile din sectorul public din România se află la niveluri joase față de alte state. Dar, față de salariile din România, cele din administrație, în special, au ajuns mult peste medie. De aceea atenția exagerată acordată salariilor din sistemul public, declarațiile și legile concentrate asupra acestui sector tind să destabilizeze piața muncii.