Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


FMI alocă R.Moldova o nouă tranşă în valoare de 21,5 milioane de dolari

Consiliul de Directori Executivi al FMI a finalizat prima evaluare a Programului Republicii Moldova, ”apreciind înalt progresele autorităților de la Chișinău”. Astfel, a fost aprobată o nouă tranșă de împrumut, în valoare de circa 21,5 milioane de dolari din programul de creditare de 179 de milioane de dolari, oferit de Fondul Monetar Internațional.

Potrivit estimărilor FMI, în 2017, Republica Moldova va înregistra o creștere economică de 4,5 la sută, mai mare decât cea prognozată anterior. 
Experții FMI susțin că Programul convenit de R.Moldova și organizația financiară internațională ”se realizează conform planului, creşterea economică a revenit și autorităţile sunt concentrate pe gestionarea sănătoasă a economiei.Totodată, continuă acțiunile de reabilitare a sistemului financiar-bancar, iar reformele structurale avansează”. „Eforturile depuse au contribuit la consolidarea stabilităţii financiare și s-a înregistrat o relansare a creşterii economice”. 

În acelaşi timp, politica monetară este axată pe menținerea stabilității prețurilor, în timp ce politica bugetar-fiscală urmărește asigurarea sustenabilității și crearea spațiului necesar pentru acoperirea cheltuielilor prioritare”, afirmă experții.

La scurt timp după anunțul FMI privind noua tranșă, Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat a venit cu o reacție. ”Încă un pas înainte al guvernării. Face guvernarea reforme? Își respectă autoritățile angajamentele față de partenerii externi? Fac instituțiile progrese? Va fi creștere economică?”, scrie Plahotniuc pe Facebook. Cel mai probabil este un mesaj adresat liderului Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care a tot criticat guvernarea pentru lipsa reformelor.

La rândul său, liderul PAS, se întreabă, tot pe Facebook, ”oare de ce o creștere economică de 4,5 la sută duce la 4,5 la sută încredere din partea populației (și aceea obținută prin manipulare)”. ”Din cauza umbrelelor anti-glonţ nu vedeţi mizeria, sărăcia, durerea celor pe care-i conduceţi. Vă e frică să coborâţi la oameni să-i priviţi în ochi”, a scris Maia Sandu pe pagina sa. 

Expertul moldovean, Dionis Cenușă spune la RFI că, de fapt, Guvernul a reușit să mobilizeze instituțiile pentru a impulsiona mersul reformelor.”FMI-ul nu ar face prognoze pozitive și nu ar veni cu vreo apreciere optimistă, dacă nu ar fi sigur de semnalele pozitive”.”Guvernul are nevoie de percepții pozitive pentru că asta asigură un soi de legitimitate publică Partidului Democrat. Dar, constatările FMI-ului sunt concentrate pe câteva dimensiuni ale unui număr redus de sectoare, în particular - sectorul bancar sau cel energetic. Oricum, urmează să vedem cât de constante și coerente sunt acțiunile autorităților în timpul apropiat când vor ajunge și alte tranșe, oferite de FMI. Orice reformă trebuie să reziste în timp. Deocamdată acest lucru constituie o sarcină complicată pentru guvernare și PDM în raport cu donatorii, dar și cu populația”, spune Cenușă la RFI. 

Amintim că, pe 7 noiembrie 2016, Guvernul și FMI au semnat un Acord de colaborare pe trei ani, "susţinut prin Mecanismul extins de creditare şi Mecanismul de finanţare. R.Moldova a primit o linie de credit de aproximativ 179 milioane de dolari, prima tranșă în valoare de 35 milioane de dolari fiind alocată imediat după semnarea acordului”.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu
1067