Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele despre aderarea la euro: Guvernul și BNR să lucreze la un calendar. Ce cred specialiștii?

zona_euro.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Guvernul a adoptat programul de convergenţă 2017-2020. Nu este însă precizată nicio dată concretă de aderare la zona euro, ci doar o serie de măsuri punctuale care ar urma să permită încadrarea în țintele de deficit. România îndeplinește deja criteriile de convergență, spune, într-un interviu pentru caleaeuropeană.ro președintele Iohannis. Este treaba specialiștilor să se pună de acord asupra momentului oportun de aderare la moneda europeană. Iar guvernul și Banca Națională trebuie să lucreze împreună, măcar la un calendar concret de aderare, transmite Klaus Iohannis: 

 

 

Va dura un pic până ce acest nou guvern își înțelege bine rolul în arhitectura statului și va începe să evalueze aceste lucruri. În faza în care ne aflăm cred că este treaba specialiștilor să discute până ajung la un punct de vedere comun. Cert este că e bine să ținem cont și de câteva alte lucruri decât strict acele criterii tehnice. Este bine să evaluăm foarte profund impactul asupra politicii fiscale. Ar fi bine să se înțeleagă guvernul cu Banca Națională ca să înceapă să lucreze pe aceste chestiuni și să înceapă să lucreze pe un calendar, a spus Klaus Iohannis. Potrivit programului de convergență adoptat vineri de executiv, ar urma, printre altele, ca deficitul să se încadreze anul acesta şi în 2018 sub limita de 3% din produsul intern brut. Totodată, ar urma să se introducă un mecansim defalcat de plată a TVA, la început pentru instituţiile publice şi să se reducă, cu până la 10%, cheltuielile acestora. La fel ca acum, companiile de stat vor fi obligate să le aloce acţionarilor cel puţin 90% din profituri, sub formă de dividende. Creşterea economică luată în calcule ste de 5,2% pentru 2017 şi 5,6%, în medie, anual, până în 2020. 
 

Ce spun specialiștii? “Aderarea, cel mai bun proiect de țară„ vs Prudență

Este încă calea lungă până la convergenţa structurală, care să îndreptăţească dorinţa noastră de aderare la euro, astfel încât acest pas să poate fi făcut. Noi propunem un minim de convergenţă de 75% din media UE. Adevărata miză este în ce condiţii şi cum vom fac aderarea. Criza a redus rata de creştere potenţială a economiei româneşti. Există indicatori de competitivitate care arată că suntem la urmă. Am încercat să estimăm perioada de timp pentru convervenţa reală. Există un timp de parcurgere al convergenţei reale. Dacă am avea o creştere cu acelaşi ritm ca până acum am ajunge la 75% în 13 ani. Dacă am avea o creştere de 5% am avea nevoie de nouă ani pentru aderare”, a declarat, recent, la o dezbatere de profil organizată de Academia Română , Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al BNR. 

Aderarea la zona euro este cel mai bun proiect de țară, crede în schimb profesorul de economie Adrian Mitroi. În opinia sa România nu își mai permite să irosească timp pe studii. Leadership-ul politic trebuie să-și asume aderarea la moneda unică europeană, mai ales că are și o datorie față de generațiile următoare, e de părere Adrian Mitroi: 

Nu mai așteaptă nimeni o dată concretă pentru că revine acest subiect și apoi se pierde în altele. Mi se pare că avem nevoie de disciplina pe care ne-ar impune-o aderarea la această monedă și mai ales de disciplina post-aderare. Dacă vă uitați la studiul cel mai recent al BNR-ului și vă uitați la lipsa de certitudine a guvernului pe dată o să mai petrecem încă un an pentru studiu. Eu cred că ar trebui, ca pe Everest, înfipt acel steag acolo. Și chiar de leadership-ul nostru politic. Este cel mai bun proiect de țară pe care îl putem noi desena acum. Și ar fi bine să nu ne mai plângem atât. Pentru că noi ne plângem despre noi. Proiectul de țară euro este mai ales despre generațiile care ne urmează