Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Angajații din Finanțe au început luni dimineața un protest spontan la nivelul întregii țări

greva-spontana-anaf-1.jpg

Sursa imaginii: 
www.timpoline.ro

Angajații din Finanțe au declanșat în această dimineață un protest spontan la nivel întregii țări. Ei sunt nemulțumiți de proiectul Legii salarizării bugetare, care prevede scăderi ale veniturilor de până la 20 de procente din salariul actual. Între timp preşedintele ANAF ,Bogdan Stan, a cerut angajaţilor să reia lucrul, cu promisiunea că va face toate demersurile necesare pentru ca nemulţumirile lor să fie auzite.

Început luni dimineaţă, protestul angajaţilor s-a extins spre aproximativ 22.000 de salariaţi participanţi, se arată într-un comunicat al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe.

Salariaţii din toate judeţele ţării, care protestează, susţin că proiectul legii salarizării duce la tăieri de lefuri şi cer Ministerului Finanţelor Publice şi Guvernului „revizuirea grilelor de salarizare, astfel încât să fie reflectată complexitatea şi importanţa activităţii Ministerului Finanţelor Publice şi unităţilor subordonate (ANAF, direcţii generale regionale ale finanţelor publice etc.

Reprezentanţii sindicatelor avertizează că acţiunile de protest generate de tăierea salariilor au fost declanşate de salariaţi şi se pot întinde pe o perioadă nedeterminată de timp, ceea ce poate duce la blocarea activităţii de colectare şi a activităţilor de relaţii cu publicul.

Un alt reproş al angajaţitlor din finanţe a fost adresat si idéei Guvernului României să plătească 35.000 de consulanţi fiscali, cu salarii de 10.000 lei.

Angajaţii care lucrează în vămi s-au solidarizat cu salariaţii din Finanţe şi au declanşat o acţiune de protest sub forma ”excesului de zel”, astfel că toate maşinile care trec prin punctele de frontieră vor fi controlate amănunţit.

În multe oraşe, activitatea administraţiilor finanţelor publice Vaslui este blocată, în totalitate, angajaţii protestând fie în holurile instituţiilor, fie în faţa sediilor acestora. Şi angajaţii direcţiilor de taxe şi impozite din primăriile sectoarelor 2, 3, 4, 6 şi din Ploieşti au oprit lucrul, în semn de solidaritate cu salariaţii din Finanţe