Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eurostat: România are cea mai mare creștere economică din UE în primul trimestru din 2017

INS: Primele trei luni ale anului au adus un avans de 5,7% pentru economia României

Faţă de raportările din 2016, lunile de inceput ale anului au adus un avans de 5,7% pentru economia României, se arată în datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică. Avansul raportat i-a luat prin surprindere pe analiştii economici, care nu anticipaseră o creştere atât de semnificativă.

Primul trimestru din acest an a fost cel de-al şaptelea la rând de creştere economică pentru România. Faţă de anul trecut se raportează 5,7 procente de avans calculate, însă raportat la primul trimestru.  În ceea ce priveşte evoluţia faţă de trimestrul anterior, aici se observă nodul de creştere, fiindcă accelerarea din primul trimestru din acest an a fost de 1,7 procente, arată datele publicate de INS.

Ţinta guvernului este să menţină creşterea economică pe tot parcusul lui 2017 undeva spre 5,2 %.

”O veste extraordinară pentru România! Economia a crescut cu mult peste estimările iniţiale! ” a scris premierul Sorin Grindeanu pe pagina sa de Facebook. El a mai adăugat că ”responsabilitatea sa este ca această creştere sa fie resimtiţă de toti românii”,

Un punct de vedere promovat și de liderul social democrat, Liviu Dragnea, care susţine că "cea mai mare importanţă revine acţiunilor care vor face ca această creștere să se simte efectiv in buzunarul românilor,

Ritmul de creştere accelerat este privit însă cu rezerve de analiştii economici, care nu anticipaseră nici în cele mai optimiste prognoze date atât de mari.

Proiectiile experților FMI indică faptul că România ar urma să aibă în acest an o creștere economică de 4,2% din PIB, în timp ce Guvernul mizează pe un avans economic de 5.2%.