Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adrian Vasilescu, despre creşterea economică: "Să nu sărim în sus de bucurie". Cum stăm în clasamentul adevărului?

Adrian Vasilescu premier Tudose Carti economie razbuna.jpg

Adrian Vasilescu îi răspunde premierului Mihai Tudose, care a criticat BNR pentru deprecierea leului
Adrian Vasilescu îi răspunde premierului Mihai Tudose, care a criticat BNR pentru deprecierea leului

Creşterea economică a României din primul trimestru al acestui an este mai degrabă cantitativă, decât calitativă. O spune la RFI consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu.

România a înregistrat în primul trimestru din 2017 o creştere economică de 5,7%, faţă de perioada similară din 2016. Analiştii se aşteptau la un nivel de cel mult patru procente şi jumătate.

România înregistrează astfel cea mai mare creştere economică din toată Uniunea Europeană.

Această creştere e bazată însă pe consum şi nu reprezintă neapărat un motiv de bucurie, crede consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu: „E o menţinere de viteză, pentru că în 2015 a început clar să se evidenţieze ieşirea din ritm în sus a României în contextul european, în 2015 am fost a şasea ţară din UE ca viteză de creştere, în 2016 deja am devenit prima ţară şi iată că acum văd că menţinem viteza. Dar nu putem să sărim în sus de bucurie că avem viteza asta mare, atâta vreme cât nu se produc schimbări de locuri la sfârşitul clasamentului. Noi rămânem în continuare în clasamentul adevărului, acela al PIB-ului pe locuitor la paritatea standard a puterii de cumpărare, pe penultimul loc, în urma noastră fiind doar Bulgaria”.

 

„O creştere economică mai degrabă cantitativă”

 

Adrian Vasilescu precizează că „în primul rând, este o creştere economică cantitativă, nu neapărat şi calitativă, pentru că încă nu am reuşit să avem un surplus de tehnologie în România, care să schimbe calitatea produselor. Practic, în raportul capital-muncă, raport foarte important atunci când vorbim despre economia unei ţări sau despre dezvoltarea unei ţări, în raportul capital-muncă vedem că partea de capital fix are o contribuţie încă nesatisfăcătoare la creşterea PIB-ului. În schimb, consumul este foarte important în România, consumul creşte şi participarea la PIB a consumului este relevantă”.

Se va menţine creşterea economică pe parcursul anului? „E prea devreme (de spus), cred. Se poate menţine, poate să nu se menţină. De altfel, e posibilă o scădere de ritm în trimestrele următoare. 5,7 cred că ar fi un rezultat peste PIB-ul potenţial, adică peste puterea normală a economiei româneşti de a face PIB”, spune Adrian Vasilescu.

 
Adrian Vasilescu, despre creşterea economică din primul trimestru al anului 2017