
Economie
Unitatea de măsură a concurenței: economiile pe care le fac consumatorii
Mai întâi, trebuie remarcată ideea. Foarte puține instituții publice din România simt nevoia să realizeze un studiu de impact, care este în același timp și unul de eficiență, asupra activității lor. Majoritatea covârșitoare a instituțiilor nici nu vor să audă de analiza impactului pe care deciziile lor, controalele sau investigațiile pe care le fac, le au asupra economiei românești.
La nivel general, studiul arată că economiile generate consumatorilor de intervențiile Consiliului Concurenței sunt, în 20 de ani, de un miliard de euro, în timp ce bugetul alocat instituției în toată această perioadă este de numai 158 milioane euro. Cu alte cuvinte, statul a obținut în beneficiul consumatorilor de aproape șapte ori mai mult decât a „investit” în autoritatea de concurență.
Acest studiu ne aduce aminte încă o data de un adevăr dureros: administrația publică din România nu realizează studii de eficiență, nici la nivel general, nici la nivelul fiecărei funcții în parte.
Dar, studiul realizat de experții de la Academia de Studii Economice adâncește analiza, în sensul că trece în revistă cele mai importante domenii în care a avut loc intervenția autorității de concurență, efectele asupra consumatorilor și sumele calculate că au influențat pozitiv costurile plătite de beneficiarii pieței.
Metodologia este profesionistă, iar efectele cele mai importante sunt evaluate de studiul Consiliului Concurenței.
Astfel, impactul financiar cel mai mare a fost asupra industriei telecom și implicit asupra clienților companiilor din acest domeniu. Concret, în anul 2009, autoritatea de concurență a deschis o investigație asupra celor trei companii existențe pe piață la acea data, Vodafone, Orange și Cosmote (actual Telekom) privind distribuția cartelelor preplătite.
Investigația a plecat de la indicii privind impunerea prețului de revânzare și împărțirea pieței în funcție de teritoriu și de categoriile de clienți. În total, acțiunile Consiliului Concurenței pe piață de telefonie mobilă au adus consumatorilor beneficii de aproximativ o jumătate de miliard de euro.
Pe locul doi în ceea ce privește impactul asupra consumatorilor se află investigația din domeniul comercializării carburanților. În anul 2008, șase companii petroliere au decis de comun acord să retragă de pe un sortiment de care avea un preț mic de celelalte produse vândute. De asemenea, într-o investigație, autoritatea a sancționat trei companii care comercializau angro carburanți care au încheiat o înțelegere constând fixarea prețurilor, discounturilor, adaosurilor comerciale, împărțirea clienților. În total, economiile pentru consumatori au fost calculate la 145 milioane euro.
Al treilea loc pe podium este deținut de investigațiile din industria de energie electrică. În anul 2015, autoritatea de concurență a investigat și amendat Hidroelectrica și alți 10 parteneri comerciali pentru înțelegeri anticoncurențiale.
Domeniile în care au fost găsite încălcări ale legislației privind concurența cu impact asupra consumatorilor sunt mai multe: industria bancară, producția cimentului, industria farmaceutică, profesiile liberale, retailul, asigurările RCA sau pensiile administrate privat.
Cert este că, așa cum se remarcă în studiul realizat de ASE, o piață concurențiala are beneficii pentru consumatori, cel mai important fiind prețul corect al produselor.