Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Industria, surpriza plăcută a creșterii economice

economy-2245121_1280_1.jpg

În primul trimestru al acestui an, industria a avut o pondere de 23% în formarea PIB, iar contribuția la creșterea economică din primul trimestru este de 1,5%, chiar mai mare decât cea a consumului, arată datele INS
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Coincidența face ca ieri să fie publicate două informații despre creșterea economică. În România, Institutul de Statistică a adus noi detalii referitoare la nivelul creșterii din primul trimestru, raportată la anul trecut, o cifră cu adevărat spectaculoasă, de 5,7%. În lume, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a anunțat o cifră de creștere mai mare pentru economia mondială, respectiv 3,5%. Trebuie, de asemenea, precizat că OECD a ridicat ușor prognoza de creștere a economiei mondiale de la 3,3% la 3,5%.

Suntem în al șaptelea an de creștere economică pentru multe dintre economiile lumii și toate lucrurile par că sunt bune și frumoase. E limpede că la București, ca si în multe capitale ale lumii, cifrele de creștere economică îi fac să jubileze pe politicieni și pe o parte din reprezentanții companiilor. În toiul acestei petreceri, o voce pare să îndemne la moderație. Într-un interviu acordat agenției de presă Reuters, secretarul general al OECD afirmă: „totul este relativ. Ce nu aș vrea să facem este să sărbătorim că trecem de la foarte prost la mediocru”.

Vorbele vin ca o mănușă pentru situația din România. Îmbătați de viteza creșterii economice există riscul de a intra într-o exuberanță irațională. Chiar dacă premierul Grindeanu este mult mai precaut în luările de poziție din presa străină decât în România. Astfel, într-un interviu acordat recent agenției Bloomberg, premierul României a fost hotărât în a afirma că deficitul bugetar nu va trece, anul acesta, de 3% din produsul intern brut. În România, Sorin Grindeanu a mai avut câteva mici momente de efuziune atunci când a aflat cifra creșterii economice pe primul trimestru.

5,7% este creșterea economică a primului trimestru al acestui an comparativ cu primul trimestru al anului trecut. O cifră care a născut destule comentarii mirate sau neîncrezătoare. Dar, s-a mai spus, cu Statistica nu te poți pune. Procedurile sunt conform standardelor europene.

Datele prezentate ieri de Institutul de Statistică oferă informații privind contribuția la formarea PIB și contribuția la creșterea economică. Vestea bună este că economia a mai găsit un motor de creștere alături de consum. Este vorba despre industrie. Chiar dacă o parte a marelui public continuă să creadă că România nu mai are industrie, realitatea cifrelor statistice este alta. În primul trimestru al acestui an, industria a avut o pondere de 23% în formarea PIB, iar contribuția la creșterea economică din primul trimestru este de 1,5%, chiar mai mare decât cea a consumului. De altfel, cele două domenii au cea mai mare contribuție la creșterea economică a primului trimestru.

După ce în ultimii ani, am operat cu clișeul că economia crește aproape exclusiv pe baza consumului, iată că pe primul trimestru există surpriza plăcută a industriei. Rămâne de văzut dacă avântul industriei se va menține pe parcursul întregului an, primul trimestru aducând o creștere a producției industriale de 6,7%.

Există, însă, și vești mai puțin bune. Agricultura și construcțiile își mențin evoluția modestă, tradusă prin zero contribuție la creșterea economiei. Explicația că sezonul, adică primul trimestru, nu este cea mai prielnică perioadă pentru activitatea în agricultură și construcții este fără îndoială valabilă. Doar parțial. Pentru că situația agriculturii este deja un simptom: contribuție redusă în PIB și la creșterea economiei. În fine, mai există o serie de confirmări: industria de tehnologia informației și comunicațiile isi continuă avântul, iar creșterea este plafonată de lipsa investițiilor și de creșterea importurilor.

Să ne bucurăm, așadar, de marșul creșterii pe care îl arată economia românească. Jurnaliștii de la profit.ro ne oferă încă un motiv de bucurie și anume, conform datelor de pe primul trimestru, România a depășit Grecia ca valoare absolută a produsului intern brut. Bucuria ar trebui să fie, însă, cu măsură, pentru ca să nu uităm ce sfat ne dă un înalt oficial al OECD: „să nu ne grăbim să sărbătorim trecerea de la foarte prost la mediocru”.