Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eurostat: România are în primul trimestru cea mai mare creştere economică din UE

În primul trimestru din 2017 comparativ cu precedentele trei luni, România a avut cea mai mare creștere economică din UE, de 1,7%

România a avut cel mai bun parcurs în primele trei luni din 2017

România a înregistrat cel mai semnificativ avans economic dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Creșterea de 5,6% a produsului intern brut, în primul trimestru din 2017, comparativ cu perioada similară din 2016. 

Estimarea Eurostat  arată că  doar România şi Slovenia au avut creşteri de peste 5 procente din PIB. E drept că în primele trei luni ale anului nu s-au înregistrat scăderi în niciunul dintre statele UE, toate având creşteri semnficative – arătând o economie europeană care, în medie, a avansat în acest prim trimestru analizat cu 0.6 procente.

În primul trimestru din 2017 comparativ cu precedentele trei luni, România a avut cea mai mare creștere economică din UE, de 1,7%

Potrivit datelor publicate de Institutul Național Statistică, economia României a înregistrat o creștere cu 5,7% pe serie brută și cu 5,6% pe seria ajustată sezonier în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară din 2016. Datele fiind deci confirmtate şi de Oficiul European de Statistică.

În ritm anual, economia zonei euro a urcat cu 1,9% în primele trei luni din 2017, comparativ un avans de 1,7% previzionat luna trecută de Eurostat, iar Uniunea Europeană a înregistrat o expansiune de 2,1%, față de 2% estimată anterior..

Cele mai mari creșteri din UE în perioada ianuarie — martie 2017 s-au înregistrat în România (5,6%), Slovenia (5%), Lituania (4,1%), Estonia și Letonia (ambele cu 4%), Polonia și Ungaria (ambele cu 3,8%) și Bulgaria (3,5%).

În estimarea Eurostat nu sunt disponibile datele din trei state (Irlanda, Luxemburg și Malta) privind evoluția PIB-ului în primul trimestru din 2017.

România a depăşit Grecia după valoarea ajustată a produsului intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an şi are şanse mari să încheie 2017 cu o valoare a PIB mai mare decât cea a Greciei, devenind cea mai mare economie a Balcanilor, excluzând din calcule Turcia, după circa patru decenii de supremaţie elenă.

Este pentru prima dată de când există serii statistice disponibile privind PIB-ul trimestrial când valoarea PIB-ului ajustat al României depăşeşte valoarea PIB-ului Greciei.

De asemenea, valoarea PIB-ului ajustat al României din primul trimestru s-a apropiat de nivelul Cehiei, de 44,85 miliarde euro, şi de cel al Portugaliei, de 47,37 miliarde euro.

În 2016, România a avut un PIB de 169,6 miliarde euro, sub nivelul din Cehia (174,4 miliarde euro), Grecia (175,9 miliarde euro) şi Portugalia (184,9 miliarde euro), state care au între 10 şi 11 milioane de locuitori, potrivit seriilor revizuite publicate de Eurostat.

Cele trei state sunt singurele pe care România le poate depăşi, în următorii ani, după valoarea produsului intern brut, principalul indicator folosit pe plan mondial pentru a măsura dimensiunea unei economii.