Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vine ”apocalipsa” economică?

jim-rogers-1024x721.jpg

Miliardarul Jim Rogers.
Sursa imaginii: 
www.livetradingnews.com

Avertisment sumbru din partea unuia dintre cei mai cunoscuți și experimentanți investitori de pe piețele mondiale : miliardarul Jim Rogers spune că în curând va veni cea mai mare criză economică care va duce ţări în faliment, și va închide bănci, spitale și universităţi.

Jim Rogers estimează că această criză s-ar putea instala la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor. De ce? Miliardarul explică: datoriile strânse în ultimii ani sunt mai mari decât cele de acum 10 ani, ceea ce va provoca un şoc și mai mare în fața căruia băncile centrale vor fi neputincioase.

"Să ne pregătim pentru ce este mai rău!", spune așadar unul dintre cei mai experimentaţi investitori din pieţele financiare mondiale, care a fondat în anii ’70 Quantum Fund, împreună cu George Soros. Dar cum va începe totul?

Rogers anticipează că totul va exploda pe burse. „Câteva acţiuni din America intră în bubble. Balonul speculativ va veni şi va intra în colaps. Ar trebui să fim îngrijoraţi”, a declarat Rogers pentru emisiunea Bottom Line a publicaţiei online Business Insider.

”Nu ştiu care va fi factorul declanşator. Cel mai probabil, ar fi un faliment care să antreneze panica investitorilor că va urma o spirală a imposibilităţii de plată a datoriilor. Poate fi, de exemplu, falimentul unui fond de pensii. La început va fi negat faptul că va avea implicaţii, dar se va repeta povestea din anii 2007-2008”, a avertizat Jim Rogers, în vârstă de 74 de ani.

Ce va urma va avea proporții catastrofale : „Va fi cel mai mare crah din viaţa mea ", a explicat Rogers adăugând plastic că s-a mutat deja în Asia cu afacerile și și-a pus copiii să învețe mandarina ca să fie cât de cât la adăpost.

”Vom vedea guverne căzând. Vom vedea țări prăbușindu-se. Vom vedea partide dispărând. Vom vedea instituții pe care le știm de multă vreme dispărând…Lehman Brothers are 150 de ani de existență. Nu știm dacă va mai exista. Nici în memoria oamenilor. Vom vedea muzee, spitale, universități sau firme cu trecut dispărând”, a avertizat miliardarul.