Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primul bilanț economic al crizei politice

bilant.jpg

Costul economic cel mai vizibil al crizei politice este creșterea euro în raport cu leul
Image source: 
pixabay.com

Începând de astăzi, criza politică intră într-o altă fază. Este, așadar, un bun prilej pentru a face un prim bilanț al crizei și al impactului asupra economiei. Cel mai vizibil aspect este cel al evoluției cursului valutar euro - leu. În câteva zile, euro s-a apreciat până aproape de nivelul de 4,6 lei pentru un euro, cel mai înalt curs din iulie 2012. 

Efectele sunt greu de estimat acum. Este limpede că unii dintre români și-au achitat ratele lunare ale creditelor în euro la un curs mai mare. Ei au plătit direct și concret prețul crizei politice. Pentru că este foarte clar că mișcările cursului de schimb au apărut exclusiv din cauza crizei politice.

Este, de asemenea, mai mult ca sigur că importurile din ultimele zile s-au făcut la prețuri mai mari și că o parte din facturile raportate la euro (care nu sunt puține) vor include în ele variația de curs.

Deocamdată, însă, banca centrală ține să liniștească mediul economic. Prin vocea consilierului Adrian Vasilescu, BNR arată că evoluția cursului de schimb nu este semnificativă, creșterea euro putând fi considerată în acest fel doar atunci când evoluția ajunge la pragul de 5% pe o perioadă scurtă de timp. Ceea ce nu s-a întâmplat în aceste zile.
 
În orice caz, analiștii bancari sunt rezervați în ceea ce privește evoluția cursului de schimb după depășirea crizei politice. Dacă se va găsi o soluție politică într-un termen rezonabil, este posibil ca nivelul cursului în această toamnă să rămână în zona de 4,6 lei pentru un euro.

În afară de cursul valutar, este sigur că au existat și alte influențe în economie. Unele companii au decis să aștepte derularea investițiilor până la clarificările din zona politică. Desigur, numărul și numele companiile care și-au blocat investițiile nu sunt publice, dar ele există. Blocarea investițiilor are loc măcar pentru faptul că administrația nu este, în mod practic, funcțională.

Nu în ultimul rând, la nivel macroeconomic, există riscul să crească riscul de țară și ca atare dobânzile la care se împrumută sau pe care le plătește statul român. Totul depinde însă de amploarea și durata crizei politice. Pentru că este destul de clar că indiferent de evoluția crizei politice, repunerea în mișcare a administrației va dura. Cel mai probabil, la toamnă, administrația centrală va putea lucra din nou la parametri normali.

Singura instituție ce pare activă este fiscul. Conform comunicatelor ANAF, inspectorii fiscali au controlat service-uri auto și restaurante. Săptămâna trecută, au fost controlate 208 service-uri auto care au primit amenzi totale de 1,2 milioane de lei, ceea ce înseamnă, în medie, o amendă de 6.000 lei pentru un service. Trebuie remarcat că pentru service-urile auto se aplică un impozit special, o schimbare legislativă de la care s-a sperat că va aduce economia gri în zona corectă. Controalele fiscului arată că nu s-a întâmplat acest lucru. Iar situația este valabilă și pentru restaurante, terase și cluburi. Au fost controlate 460 de unități de alimentație publică, iar amenzile fiscale au fost de 2,5 milioane lei.

Nu se poate pleda pentru blocarea controalelor fiscale, dar nu putem să nu constatăm că în pofida declarațiilor, fiscul operează ca și în alți ani, adică sunt controlate cele mai la îndemână societăți comerciale. Promisiunile de schimbare a țintelor de control au fost uitate, legea prevenției este în așteptare, iar inspectorii fiscali continuă să alerge după micii contribuabili. Cei mari sunt uitați.

Deloc întâmplător, premierul în funcție, Sorin Grindeanu, l-a demis ieri pe vicepreședintele ANAF, responsabil cu inspecția fiscală care a lucrat la Consiliul județean Teleorman.  

Criza politică influențează economia. Evoluțiile viitoare din sfera politică ne vor arăta cât de mari vor fi costurile în economie ca urmare a crizei din politică.