Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mihai Tudose, un “soldat de partid” care a candidat de unul singur la gradul de “mareșal”

tudose_vot.jpg

Image source: 
twitter.com

Premierul desemnat, Mihai Tudose, poate fi catalogat ca un soldat de partid. Iar sintagma “fiecare caporal poartă în raniță bastonul de mareșal” se potrivește perfect în cazul său.

Ce ne spune, însă, activitatea domnului Tudose? În primul rând, trebuie remarcat că prezentarea lui Mihai Tudose are o pată albă înainte de 1989. Practic, în CV-ul dlui Tudose nu există perioada de dinainte de 1989. Totul începe din anul 1992. Nu este neapărat cazul să ne întoarcem la celebra întrebare “ce ați făcut înainte de 89?”, dar nici nu putem să nu remarcăm că viața dlui Tudose pare să înceapă la 24 de ani.

Mai exact, în anul 1991, Mihai Tudose a început cursurile unei facultăți private (știm cu toții efervescența și calitatea învățământului superior privat imediat după anul 1990) și imediat devine membru al Frontului Democrat al Salvării Naționale, strămoșul PSD-ului de astăzi. Din acel moment (anii 1991-1992), Tudose crește pas cu pas în sfera politică, plecând de la organizația de partid din Brăila.

Profesional vorbind, rezultatele domnului Tudose sunt modeste. Devine absolvent al unei facultăți care îmbină specialitatea juridică și cea a administrației și timp de doi ani, în 1999 și 2000, Mihai Tudose are singura și scurta sa experiență cu economia reală: lucrează la o firmă din Brăila, proaspăt privatizată, numită Farex, care avea ca domeniu de activitate reparații de utilaje și mijloace de transport. Mihai Tudose a fost timp de doi ani consilier juridic.

Dar scurtul periplu în economia privată se încheie pentru totdeauna pentru Mihai Tudose. Urmează o ascensiune lentă, dar sigură, în politică. Ales pentru prima dată deputat în anul 2000, ajunge ministru al economiei în guvernul Ponta și anul acesta în guvernul Grindeanu. În toți acești ani, Mihai Tudose și-a completat studiile, ca mai toți politicienii români, cu o suită de masterate și cursuri post-universitare din domeniul securității naționale.

Ieri, iată, Mihai Tudose a devenit premier desemnat al României. Dacă Sorin Grindeanu a fost numit “om de partid”, trecutul evocat al dlui Tudose ne arată un “soldat de partid” care s-a urcat pe valul ce l-a purtat în vârful Executivului.

Interesant este și bilanțul scurtei treceri a lui Mihai Tudose prin guvernul Grindeanu. Restanțele sunt foarte mari: Elcen nu s-a mutat la Primăria Bucureștiului, complexurile energetice nu au făcut progrese, strategia energetică a României nu se știe în ce stadiu se află, sistemul fiscal al companiilor din domeniul energetic nu este clarificat și, în fine, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) și un Fond Național de Dezvoltare nu au fost înființate. Desigur, toate aceste nerealizări au fost puse exclusiv “în cârca” fostului premier Grindeanu.

În acest context, noul premier va fi aproape obligat să găsească soluții pentru a crea Fondul Suveran de Investiții. Problema este că Mihai Tudose nu pare a avea o viziune clară asupra fondului. Într-un interviu acordat la începutul lunii mai agenției de presă news.ro, Mihai Tudose creiona felul în care ar trebui să arate fondul suveran. Mihai Tudose vorbea atunci de faptul că fondul va fi format din 25-30 de companii de stat care nu au pierderi. Capitalizarea fondului ar trebui să fie de aproximativ două miliarde lei și, de asemenea, se dorește să fie mobilizați banii din așa-numitul fond de privatizare. Ceea ce nu putea explica Mihai Tudose în luna mai și, probabil, nu o va putea face nici acum, este cum vor fi investiți banii. Ținând cont de faptul că așa cum este descris fondul suveran în programul de guvernare este mai mult un fond de cheltuieli decât de investiții.

Așadar, premierul desemnat a fost propulsat în această funcție, în primul rând, de susținerea politică, nu de calitățile profesionale.