Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Schimbări majore în programul de guvernare. Amânări, controverse, declarații contradictorii

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE conţine noutăţi majore comparativ cu programul guvernului Grindeanu. Liderii PSD amână aplicarea unor măsuri promise în campania electorală.

Introducerea voucherelor de vacanţă pentru bugetari de la 1 iulie a fost amânată pentru finalul anului 2018, iar reducerea TVA de la 19% la 18% este amânată până în 2019, adică cu un an.

Programul de guvernare al noului guvern pune capăt ideii impozitului global pe gospodărie, promiţând, în schimb, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, de la 1 ianuarie 2018, odată cu creşterea salariului minim la 2.000 lei - faţă de 1.510 lei în prima variantă - şi reducerea numărului de taxe la 50, din care 10 pentru persoane fizice şi 40 pentru firme.

Și Codul Economic al României, care va conţine Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înfiinţare a Societăţilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale şi toate celelalte legi cu caracter economic, a fost amânat cu un an, până cel târziu la 1 iulie 2018.

Un alt act act normativ promis de PSD prin care firmele nu vor mai putea fi sancţionate de la prima abatere, ci va trebui mai întâi să beneficieze de îndrumare şi prevenire din partea angajaţilor Fiscului, se amână pentru toamna aceasta. În schimb, ”nivelul salariului minim brut în România, în următorii 4 ani, va fi de 2.000 lei în 2018, 2.200 lei în 2019 şi 2.400 lei în 2020”, arată noul program de guvernare.

De asemenea, pensia minimă urmează să crească la 650 lei de la 1 ianuarie 2018. Pe de altă parte, programul PSD propune înăsprirea legislaţiei privind firmele, astfel că, până la 31 decembrie 2019, firmele cu capital negativ vor fi obligate să-şi reîntregească capitalul, iar o persoană nu va mai putea înfiinţa o societate un anumit număr de ani după două insolvenţe. În fine, PSD anunţă şi măsuri mult mai dure pentru combaterea muncii la negru.

Promisiune - numărul taxelor, tarifelor și comisioanelor va fi limitat

Birocrația va fi simplificată prin reducerea masivă a numărului de taxe, începând cu 1 ianuarie 2018 numărul taxelor, tarifelor și comisioanelor în România urmând să fie de maxim 50, conform noului Program de Guvernare.

”Astfel, pentru populație vor exista cel mult 10 taxe, dintre care CASS, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobil, impozitul pe mașină, contribuția de solidaritate, vignieta. Toate celelalte taxe, tarife și comisioane vor fi eliminate. Pentru agenții economici numărul taxelor fiscale și nefiscale va fi de maxim 40. Pentru a reuși ducerea la îndeplinire a acestor măsuri Guvernul va prezenta public, cel târziu la 1 septembrie 2017, nomenclatorul taxelor din România. Totodată, se vor prezenta la acea dată și care sunt taxele, tarifele și comisioanele ce vor fi eliminate”, se menționează în document.

Pe de altă parte, va fi înființată o direcție în subordinea prim-ministrului, care va urmări, pe de o parte, reducerea numărului agențiilor și instituțiilor aflate în subordinea Guvernului, iar pe de altă parte, impunerea și urmărirea aplicării unei prevederi legislative prin care, începând cu 1 ianuarie 2019, să nu mai existe nicio taxă care să nu poată fi plătită online.

”Până la 1 ianuarie 2018, vor fi făcute publice strategia de reorganizare a instituțiilor statului și calendarul de implementare a acestei strategii. Așadar, informatizarea sistemului public al instituțiilor din România și inter-operabilitatea sa vor fi prioritare în următorul an, pentru a atinge dezideratul de mai sus, care include și interzicerea posibilității unei instituții publice de a cere cetățeanului sau persoanei juridice un act sau un document pe care o altă instituție publică îl are deja. Pentru ca acest lucru să se realizeze, Guvernul va prezenta, până la 1 ianuarie 2018, calendarul și modul de implementare al sistemului informatic integrat pentru toată administrația publică din România”, se precizează în program.

Introducerea obligativității pentru autoritățile statului de a oferi posibilitatea plății online a taxelor va fi însoțită și de obligativitatea acceptării tuturor documentelor care sunt transmise online de către contribuabili, dar și de reducerea numărului de formulare ce trebuie depuse de către aceștia. Vor exista un formular pe an pentru cei care au venituri independente și 5 formulare pe an pentru IMM-uri începând din 1 ianuarie 2018.

Declarații contrare ale guvernanților

Premierul desemnat Mihai Tudose a afirmat joi, la Parlament, că nu se va desființa pilonul II de pensii. ”Nu se desființează. Eu nu știu de ce a spus (Ionuț Mișa — n.r.), o să îl întreb. Cum să spună așa ceva. Nu se desființează, punct”, a precizat prim-ministrul desemnat.

Joi, după audierea sa în comisiile parlamentare de specialitate, Ionuț Mișa, propus pentru funcția de ministru al Finanțelor, a declarat că Executivul va desființa pilonul II de pensii.

”Pilonul II de pensii se va desființa și banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat”, a spus Mișa.