Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Tudose vrea criterii clare pentru trecerea la impozitul pe cifra de afaceri

Premierul Mihai Tudose ar fi de acord cu un impozit pe cifra de afaceri pentru companii, dar în anumite condiții. Pentru o decizie finală, șeful Executivului aşteaptă rezultatul simulărilor făcute de Ministerul Finanţelor Publice, au declarat, pentru News.ro, surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, premierul Mihai Tudose aşteaptă rezultatul simulărilor privind impozitul pe cifra de afaceri şi ulterior va lua o decizie în acest sens. Tudose ar fi de acord cu un impozit pe cifra de afaceri pentru companii, dar gradual şi doar pe unele tipuri de activităţi, o decizie în acest sens urmând să fie luată până la toamnă, au mai spus sursele guvernamentale.

Noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE prevede că toate firmele din România ar urma să plătească, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea.

Măsura, o noutate fiscală, ar aduce beneficii statului, care ar încasa bani indiferent dacă firmele fac sau nu profit, dar ar dezavantaja puternic companiile, mai ales pe cele aflate la început de drum, care ar plăti sume tot mai mari pe măsură ce se dezvoltă.

Măsurile sunt justificate de PSD prin faptul că România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeană, însă au fost criticate dur de patronate şi de oamenii de afaceri.

Astfel, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), care reprezintă interesele a peste 550 de companii germane care au investit în România, a reacţionat vineri la măsurile fiscale propuse în noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE, considerând că acestea sunt dăunătoare pentru România, defavorizează toate companiile, româneşti şi străine, şi scad atractivitatea ţării pentru companiile germane.